Pramenković: Anonimni donator BNV-u donirao lektire vrijedne 30 hiljada eura

0
386
blank
Foto: SANA

Tri hiljade primjeraka lektire u vrijednosti 30 hiljada eura Bošnjačkom nacionalnom vijeću je, za nastavu na bosanskom jeziku u osnovnom i srednjem obrazovanju, donirao anonimni donator, ugledni privrednik koji živi i radi u Njemačkoj, saopćila je danas predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković.

“Ovo je donacija koja će doprinijeti kvalitetu nastave na bosanskom jeziku budući da će lektira u još većem obimu biti dostupna učenicima osnovnih i srednjih škola. BNV, konkretno rukovodstvo ali i s pozicije Odbora za obrazovanje u narednim danima i sedmicama, posebno dok traje upis za prvake na nastavi na bosanskom jeziku, obići škole, rukovodstva škole i podijeliti zaista vrijednu donaciju”, kazala je predsjednica BNV.

Dodala je da se na ovaj način školama omogućava dostupnost lektira.

“Lektira je važan sadržaj u okviru obrazovanja kako u osnovnim tako i u srednjim školama i njena nedostupnost velika je smetnja za kvalitetno odvijanje nastave. Ovim se omogućava i nastavnicima, bibliotekarima, školama konkretno ali prevashodno đacima da imaju dostupnu lektiru. Ovo je izuzetno značajno. Neće biti izgovora u smislu nedostatka lektire. To je veoma važno”, ističe predsjednica BNV.

Inače, ovo je u relativno kratkom roku druga velika donacija lektira. U prvoj, iz BiH, lektire su podijeljene školama za 21. februar na Dan obrazovanja na maternjem bosanskom jeziku.

Izvor: SANA