Preminuo Ali Banat, mladi musliman koji je bogatstvo podijelio siromašnim

0
3876
blank

Ali Banat, mladi milioner iz Australije, koji je postao poznat nakon što se odrekao bogatstva i podijelio ga siromašnim osobama, preminuo je od karcinoma u 33. godini.

Dženazi ovog mladog muslimana, čija je priča inspirirala svijet, prisustvovale su hiljade Australaca.

Banat je u žižu javnosti došao prije tri godine kada je saznao da ima neizlječivi karcinom i kada je na YouTube objavio dokumentarac u kojem je bolest opisao kao “dar od Boga”, jer mu je Bog dao šansu da se promijeni.

Naime, Banat je prije dijagnoze živio život klasičnog mladog bogataša – nosio je isključivo Louis Vuitton cipele, narukvice vrijedne 100.000 eura, a jedno od njegovih auta bio je i skupocjeni Ferrari Spider.

Imao je dvije kompanije, ali, nakon dijagnoze, odrekao se svega materijalnog i osnovao projekt Muslimani diljem svijeta (Muslims Around The World – MATW) čiji je fokus bio obezbijediti hranu, edukaciju i druge vrste pomoći siromašnima u afričkim zemljama.

Njegova organizacija dosad je prikupila više od pola milona eura a dosad su izgradili i mesdžid (islamska bogomolja koja nema minaret) u Togu, te školu za šest stotina siročića. Izgradit će i medicinski centar, male poslovne projekte da pomogne lokalnom stanovništvu, kao i objekat za smještaj više od 200 udovica.

Također, MATW pomaže sirijskim izbjeglicima u Libanu, te Rohinjama (muslimanska manjina u Mijanmaru) u Bangladešu.

Pogledajte i njegov posljednji video za koji je tražio da bude objavljen nakon njegove smrti: