Preselio istaknuti islamski učenjak Yusuf al-Qaradawi

0
223
blank
Foto: Anadolu Agency/Getty

Istaknuti muslimanski učenjak Yusuf al-Qaradawi, bivši čelnik Međunarodne unije muslimanskih učenjaka (IUMS) preselio je na Ahiret rano jutros, objavljeno ja ne njegovom službenom Twitter nalogu.

Qaradawi je preminuo u 96. godini, bio je duhovni vođa Muslimanskog bratstva, a zbog kritika upućenih prema egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu el-Sisiju u egzilu je osuđen na smrt.

Qaradawija su pristaše često opisivale kao umjerenjaka koji je nudio protutežu radikalnim ideologijama koje je podržavala al-Qaida. Oštro je osudio napade u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine i zalagao se za demokratizaciju arapskih država.

Tokom Arapskog proljeća pozvao je na ubistvo libijskog vođe Moamera Gadafija i proglasio džihad protiv vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Qaradawi je veći dio života proveo u Kataru, gdje je postao jedan od neprepoznatljivijih i najutjecajnijih sunitskih imama u arapskom svijetu zahvaljujući redovnim pojavljivanjima na katarskoj televizijskoj mreži Al Jazeera.