PREVIRANJA UNUTAR SPP: Muratović izopšten, na redu Elifićka i Tandir?

0
3963
blank

Već duže vrijeme se nazire sukob unutar SPP koji se želi prikriti i držati ispod površine uzburkanog stranačkog mora. Ipak, svjesni su da je to nemoguće, naročito poslije sastavljanja liste za parlamentarne izbore, gdje se očekuje da izbiju na površinu sva nezadovoljstva i priče po kuloarima.

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

Prema informacijama iz vrha SPP, prvi koji je stavljen na listu za odstrijel je Admir Muratović. On je postao teški bagaž za stranku zbog svoje svađalačke i destruktivne prirode koju je teško kanalisati i ukrotiti, kao i eventualne saradnje koja bi se mogla u budućnosti graditi sa SDP-om i Rasimom Ljajićem.

S druge strane, sve su češće priče, u krugovima SPP, da je Muratović emocionalno labilan i da je neupotrebljiv. To je eskaliralo i na zadnjem zasjedanju Sabora lZ u Sarajevu gdje je rukovodstvo Islamske zajednice upozorilo Dudića na neartikulisane istupe Muratovića, neprimjerene vjerskoj instituciji.

Ono što je vidno jeste da Muratovića nije bilo na Skupštini Gradskog odbora SPP u Novom Pazaru, gdje je Usame Zukorlić okupio “muftijine ashabe”. Muratović nije bio među njima. Također, nije ga bilo ni na zadnjem zasjedanju Skupštine Grada Novog Pazara među odbornicima SPP, kao ni na sastanku Predsjedništva SPP gdje je odlučeno da će SPP izaći na izbore samostalno.

Muratović se, nakon sastanka Predsjedništva SPP, kratko obratio putem statusa na Facebooku riječima: “Ne idu zajedno prave riječi i pogrešni ljudi”.

Pored Muratovića, vidno je bilo i odsustvo Elme Elfić Zukorlić, koja je po našim informacijama također izopštena iz organa odlučivanja i nije planirano da u narodnom periodu dobije bilo kakvu značajnu funkciju.

Elifićki se posebno stavlja ja teret putovanje s ministrom Ružićem u Dubaji dok je žalost u porodici Zukorlić još uvijek trajala. Ona je to uradila, navodno, bez konsultacije sa strankom i porodicom, a prije isteka 40 dana od smrti rahmetli Muamera Zukorlića.

Također, novo kormilo stranke predvođeno mladim Zukorlićem i poslanikom Fehratovićem nije zadovoljno ni s radom Edina Zećirovića, predsjednika GO SPP za Novi Pazar, ali ni sa ponašanjem poslanika iz Prijepolja Samira Tandira.

Za ovog drugog smatraju da je previše opteretio stranku aferama koje se vežu za njega i ne vide ga kao budućeg poslanika jer se njegov prethodni rad ocjenjuje kao isuviše servilan spram SNS-a, što utiče na loš imidž stranke u javnosti. Zato je odlučeno da Tandir bude na nekom broju na poslaničkoj listi s kojeg neće moći ući u Parlament.

U tu svrhu mladi Zukorlić je i podnio ostavku na mjesto potpredsjednika RIK-a kako bi mogao biti nosilac poslaničke liste SPP i tako spustiti Tandira niže na listi. Ipak, ni Tandir nije sjedio skrštenih ruku pa je pokušao dogovoriti s SNS svoj transfer na poslaničku listu Naprednjaka.

Međutim, poslije izvršene analize glasačke težine Tandira u Prijepolju, Naprednjaci su ocjenili da nosi isuviše mali broj glasova i odustali od transfera. Naravno, Tandira opterećuje i loš odnos koji ima s opštinskim odborom SNS u Prijepolju i predsjednikom opštine Babićem.

Od javnosti se još pokušavaju sakriti sve vidnije pukotine unutar SPP. Dokle će to moći da se krije veliko je pitanje. I unutar Islamske zajednice sve više raste nezadovoljstvo uplitanjem IZ u političke igre. Ono što je očito jeste da je čir narastao i da svakog trenutka može pući.

Izvor: Sandzacke.rs