Priboj dobija novo muslimansko mezarje u Pobrežju

0
543
blank
Foto: Opština Priboj

Opština Priboj već duže vrijeme kuburi sa nedostatkom prostora na gradskim mezarjima i jedne i druge konfesije.

Pravoslavno groblje u Rabrenovcu odavno je pretesno, a ništa bolja situacija nije ni sa nešto novijom lokacijom u Dobrilovićima.

Sličan problem već poodavno imaju i Bošnjaci, sa mezarjem u Goduši. Zbog toga su u Medžlisu islamske zajednice Priboj krenuli sa obezbjeđenjem nove lokacije za islamsko mezarje, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Prije koju godinu izbor je pao na lokaciju Pobrežje, prostor ispod Osovnika, iznad Bolnice i Doma zdravlja odnosno ispod, Pribojcima dobro poznate, Sarajevske vode.

Prije dvije godine, kroz projekat Ministarstva privrede u vrijednosti od oko pet miliona dinara, urađen je i asfaltiran pristupni put, zbog konfiguracije terena sa serpentinama i velikim podzidama, a ljetos su počeli radovi na uređenju parcele površine oko jednog hektra.

blank
Foto: Opština Priboj

Radovi su podrazumevali uređenje same parcele, formiranje obodnog betonskgo zida i postavljanje metalne ograde, kao i izgradnju pomoćnog objekta, koji će biti u funkciji budućeg islamskog groblja.

Uređenje parcele novog islamskog groblja u Pobrežju počelo je još ljetos, ali nije završeno na vrijeme, zbog iskrslih problema tokom samog uređenja, odnosno pojave izvora vode u centru parcele, što je moralo biti sanirano, kao i regulisanje površinskih voda.

Sredstva za uređenje budućeg islamskog mezarja u Pobrežju u iznosu od 4.300.000,00 dinara obezbijedila je opština Priboj, a radove prema tenderu izvodi prijepoljska firma “Rovčanin inženjering”.

Sve bi trebalo da bude gotovo ovih dana odnosno prije kraja građevinske sezone.

Izvor: GZS