Prijepolje / Upriličen ispraćaj nove generacije maturantica Bakije-hanume medrese

0
872
blank
Foto: Anadolija

Uz prisustvo velikog broja gostiju i zvaničnika iz Turske, Bosne i Hercegovine i Sandžaka u Prijepolju je večeras održana svečana akademija maturantica Bakije-hanume medrese, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost uz vjerski program je održana u prijepoljskom Domu kulture gdje je poručeno da su medrese jedan od stubova za očuvanje identiteta muslimana.

Prethodno su maturantice prošetale centralnim ulicama Prijepolja.

Direktor Bakije-hanume medrese Nadir ef. Dacić je u obraćanju podsjetio na histrojat te obrazovno odgojne isntitucije i podvukao da je sa šestom generacijom, za devet godina rada medrese, postignut značajan uspjeh.

“To je radost za sve građane Prijepolje i sve ostale. Od vas prijatelja medrese očekujemo nesebičnu podršku. Medresa je promjenila sliku Prijepolja”, kazao je Dacić i poručio maturantima i svim ostalima da je potrebno više sloge, rada, požrtvovanja, uzajamne pomoći i ljubavi prema islamu.

Jedan od nazjasližnijih ljudi za obnovu rada prijepoljeske ženske medrese, bivši narodni poslanik u turskom parlamentu Huseyin Kansu Ćulahović, porijeklom iz Prijepolja, prenoseći selame od turskog naroda je istakao da je Bakije-hanuma medresa do sada ispratila sedamdeset svršenica, te da je cilj da se pored medrese otvori internat i vrtić.

Predstavnik ministarstva obrazovanja Republike Turske i predsjednik odjela za međuanorodno obrazovanje i usavršavanje Mustafa Yildiz je naveo da je veoma važno i značajano što se u medresama pored vjerskih znanosti uče prirodne i društvene nauke, te da je posebno važno što takve škole postoje u Evropi.

“Institucije kao što je ova, u Srbiji i Evropi, čuvaju islamski identitet i prezentuju ga na najbolji način”, poručio je Yildiz i predočio podatke o obrazovanju u Turskoj, s posebnimo osvrtom na imam-hatib srednje škole, slične medresama kod nas.

Yildiz je istakao da u Turskoj ima 1.039 imam-hatib srednjih škola i da vlada sve veće interesovanje, s obzirom da se u okviru ovih škola, kako je kazao, formiraju posebni profili od hafiza do umjetnika.

On je pozvao učenike sa ovih prostora da upišu tu školu u Turskoj naglasivši da će svi troškovi za njihovo školovanje biti obezbjeđeni.

Skupu se obratio i pomoćnik humanitarne organizacije “Deniz Feneri”, Recek Kocak zahvalivši se svima koji su učestvovali u obnovi rada Bakije-hanume medrese i svojim donacijama pomažu njen rad.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović je uz čestitke maturantima, maturanticama i njihovim roditeljima i profesorima, saopćio da je Rijaset Islamske zajednice Srbije postao veliki subjekt u svim islamskim zajednicama u svijetu.

“Ankara kao sjedište Diyaneta (Uprava za vjerske poslove Turske), Mekka i Medina i Rijad, i časni Kuds, sve velike zemlje od ove godine pa do sudnjeg dana su ovu našu zajednicu prihvatile kao bratsku. Na tome čestitam svima vama”, rekao je Nasufović.

On je vjernicima poručio da se međusbno poštuju i uvažavaju.

Pored velikog broja građana,imama i velikodostojnika Islamske zajednice Srbije na svečanoj akademiji maturanata i maturantica medrese prisustvovali su predstavnici turske Fondacije “Mearif” u Bosni i Hercegovini, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), te bratske škole iz Istanbula “Nilufer Hatun”. Takođe na akademiji su učestvovali maturanti Sinan-begove medrese iz Novog Pazara i predsatvnici te vjerske škole.

Prema putopisu Evlije Čelebije u Prijepolju su radile tri medrese. One su radile u privatnim kućama, u veoma skučenom prostoru i pod teškim uslovima, te je 1863. godine na temeljima porušene Ibrahim-pašine tekije podignuta veća zgrada koja je objedinila sve tri medrese u jednu veliku koja se zvala “Bakije-hanume”. Ova medresa je radila do aprila 1941. godine, a pomenuta zgrada je porušena 1956. godine.

Na uvakufljenom imanju hadži-Kemala i hadži-Paše Mujagić, u centru grada, pored Mahmut-begove džamije, 17. septembra 2006. godine, započeta je izgradnja nove zgrade medrese. Tri godine kasnije, 30. septembra 2009. godine, obnovljen je rad “Bakije-hanume” medrese, nakon šezdeset i osam godina od njenog prestanka sa radom.