Prilika za proizvođače u Sandžaku: Uskoro kreće izvoz mesa u Tursku

0
1122
blank
Foto: Anadolija

Srbija očekuje rast spoljnotrgovinske razmjene sa Turskom, posebno izvoza, jer već krajem mjeseca u Ankari potpisujemo sporazum o podsticaju i zaštiti investicija i dolasku novih ulagača. To, između ostalog, znači i bescarinski izvoz 5.000 tona mesa u tu zemlju. O tome je ministar Rasim Ljajić razgovarao u Bursi sa turskim zvaničnikom Hakanom Cavusogluom.

Ozbiljan ekonomski izazov, za koji se spremamo

U pogonima najveće zlatiborske klanice, privode se kraju pripreme za otkup, jer upravo odavde na tursko tržište će otići prve količine mesa.

“Naši kapaciteti su 120 grla junadi dnevno, a što se tiče proizvođača, veoma su zainteresovani iz ovog regiona, da krenu i oni u proizvodnju jer im je otkup ovaj potpuno siguran”, ističe direktorka Industrije mesa “Zlatibor” Dobrila Nikolić.

Srbija ima nešto više od 900.000 grla goveda svih kategorija. Godišnje se proizvede oko 80.000 tona mesa. Možemo više, jer je potražnja velika. Za izvoz u Tursku vrata će biti otvorena kada se i formalno potpiše sporazum i potvrde ga parlamenti obe zemlje.

“Ovo vrijeme je idealno da se iskoristi da naši klaničari budu spremni za ovaj posao s obzirom na kulturološke, vjerske specifičnosti. U tim klanicama može da se kolje samo govedina, ne mogu da se kolju svinje, ni konji”, napominje ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Stočarima na Pešterskoj visoravni značilo bi da otkupna stanica bude bliže.

“Ima 28.000 grla goveda od kojih je oko 20.000 muznih krava tako da postoji potencijal za proizvodnju junećeg mesa ima, samo su treba investirati”, smatra direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede Esad Hodžić.

“Grla koja mi isporučujemo su težine 700-750 kilograma. Ranije smo ta grla isporučivali sa 500-550 kilograma. Na toj razlici mi nešto i zaradimo”, napominje Mihailo Tripković, individualni proizvođač.

Trenutno naša govedina preko Bosne i Hercegovine često i završava u Tuskoj. Direktna prodaja mogla bi da izmeni sliku našeg izvoza.

“Država je učinila najvažniji korak, stvorila je preduslove da pod povoljnim uslovima naši proizvođači mogu da izvezu meso na jedno veliko tržište od oko 80 miliona ljudi. Mi od 8.700 tona, koliko imamo da izvozimo u EU bez carina, takozvanog bebi bifa, izvozimo 488 tona, ne bih voleo da se ta situacija ponovi i sad”, dodaje ministar Ljajić.

Pored Evrope i Turske, srpsku govedinu rado bi i Kinezi, samo što je nemamo dovoljno. Zna to i Vlada.

Neće da otkriju detalje, ali u resornom ministarstvu kažu da pripremaju Uredbu o podsticajima za proizvodnju, a oni su prošle godine bili do 25.000 dinara po grlu.