Priština odobrila premijerki Srbije Ani Brnabić da posjeti Kosovo

0
758
blank
Foto: Shutterstock/Screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić trebala bi posjetiti Kosovo 5. septembra. Ministarstvo spoljnih poslova Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su “pozitivno odgovorili na zahtjev” za ovu posjetu.

“Davanje odobrenja za posjetu temelji se na sporazumu o međusobnim posjetama političkih predstavnika između Republike Kosovo i Srbije”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Prema najavi Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, Brnabić će boraviti u jednodnevnoj posjeti općinama na sjeveru Kosova, većinski naseljenim srpskom stanovništvom, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Prema ovoj najavi, u posjeti će biti i direktor Kancelarije Petar Petković.

“Premijerka će posjetiti prvi multimedijalni centar na sjeveru Kosova… Nakon toga će posjetiti manastir Banjska u općini Zvečan”, navodi se u saopćenju.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije saopštila je da je posjeta Brnabić najavljena u četvrtak, 72 sata prije posjeta “prema dogovoru o službenim posjetima”.

Posjeta Ane Brnabić bila bi prva posjeta nekog sprskog zvaničnika Kosovu, nakon ukidanja izlazno/ulaznih dokumenata za građane Kosova pri prelasku granice sa Srbijom. Od 1. septembra njima nisu potrebni posebni papiri koji su bili nužni za njihovo kretanje po teritoriji Srbije.

Ukidanje ulazno/izlaznih dokumenata rezultat je dogovora između Kosova i Srbije, vođenih uz posredovanje Evropske unije, a sa ciljem prevazilaženja situacije nastale odlukom Vlade Kosova da građanima Srbije traži iste one dokumente koje je Beograd tražio građanima Kosova više deceniju unazad.

Izvor: RSE