Produžetak agonije građana Tutina: SDA odbija shvatiti neminovnost odlaska sa vlasti

0
478
blank

Sjednica Skupštine opštine Tutin, čije je održavanje SDA Sandžaka tokom dana pokušala u dva navrata, odložena je za 30. jun zbog nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje.

Sjednica je bila zakazana za danas u 11 sati, ali je ustanovljeno da je na njoj prisutno samo 18 odbornika vladajuće SDA Sandžaka od ukupno 37 odbornika, što nije bilo dovoljno za kvorum pa je odložena za 13 sati. Međutim, ni u novom terminu nije bilo dovoljno odbornika za rad i odlučivanje, pa je na kraju održavanje sjednice zakazano za 30. jun ove godine.

Podsjetimo, ovo je već drugi put da ova skupština nema dovoljan broj odbonika da bi se održala sjednica, jer njoj tada, kao ni danas, nisu prisustvovali odbornici SPP-a, SDP-a, Grupe građana “Tutin na prvom mjestu” i jedan odbornik Srpske napredne stranke.

Jasno je da SDA odlaganjem sjednice lokalnog parlamenta još jednom pokušava “kupiti” vrijeme za pregovore o formiranju nove većine sa ostalim političkim subjektima u Tutinu koji su prethodnih dana pokazali spremnost da sa Ugljaninovom strankom formiraju neku novu vlast.

Ovo se prije svega odnosi na SDP i Grupu građana “Tutin na prvom mjestu” koji od nedavno u lokalnom parlamentu djeluju udruženo nakon što su formirali zajednički odbornički klub od svojih 7 odbornika.

SDA Sandžaka, koja je na vlasti u Tutinu duže od 25 godina, u novonastalim okolnostima primorana je na pregovore sa opozicijom, ali i sa svojim donedavnim partnerima iz Sandžačke demokratske partije, koji su nakon svoje prvobitne greške i ulaska u koalicionu vlast sa SDA u Tutinu, ipak pokazali određenu dozu svijesti o neophodnosti promjena u Tutinu, koje očito nisu moguće sa Ugljaninovim pulenima u Tutinu.

Kao relativni pobjednik predhodnih lokalnih izbora sa 18 odborničkih mandata SDA je sada primorana na tešku borbu za dalji opstanak na vlasti. Pred njima je, u nedostatku samosvijesti o neminovnosti odlaska sa vlasti, odluka o odricanju od “komotne pozicije” i žrtvovanja jednog broja “omraženih funkcionera” iz sopstvenih redova zarad kakvog-takvog opstanka na vlasti.

U dosadašnjim neformalnim pregovorima SDA sa dijelom opozicije u Tutinu, čiji je sadržaj procurio u javnost, kao glavni uslov za formiranje nove vlasti ispostavio se zahtjev za uklanjanje trojice “najomraženijih funkcionera” SDA sa pozicija u opštinskoj upravi Tutina. Išlo se čak, kako saznajemo, i do zahtjeva za njihovom marginalizacijom u matičnoj stranci. No, da li je SDA zarad ostanka na vlasti spremna i kadra na takav ustupak, ostaje da se vidi.

Na drugoj strani, dio opozicije oličen u Stranci pravde i pomirenja sa 11 svojih odbornika čeka svoju priliku, a danas su ponovo iskazali jasan stav da su za njih totalno neprihvatljivi pregovori sa SDA i da je za njih uslov svih uslov lokalna vlast bez SDA Sandžaka. Ovim je sa njihove strane, makar javno, isključena svaka mogućnost prekompozicije vlasti u kojoj bi SDA i dalje participirala.

No, uprkos svemu, glavnu igru oko Tutina u aktuelnim okolnostima igra Srpska napredna stranka i režim u Beogradu koji u svojim rukama imaju ključni mehanizam za održanje ili rušenje aktuelne lokalne vlasti. Prema nekim informacijama, SNS a i sam Vučić lično navodno nisu raspoloženi za prekomponovanje vlasti u Tutinu, što bi u krajnjem značilo pad višedecenijske vladavine Ugljaninove stranke u ovoj sandžačkoj opštini.

O kakvim se to zaslugama Ugljaninove stranke radi, zbog kojih je beogradski režim po svaki cijenu spreman na njihovo održanje na vlasti u Tutinu, može se samo nagađati.

Sasvim je izvjesno da će Tutin biti i dio političke trgovine za formiranje buduće Vlade Srbije i budućeg pozicioniranja ovdašnjih manjinskih stranka u novom sazivu Skupštine Srbije.

Izvor: Sandzacke.rs