Prof. Idrizi pitao Azizija: Jeste li Udruženje formirali da se zbližite, ili da se svađate i udaljavate?

0
472
blank
Foto: Facebook

Profesor Sadik Idrizi, dugogodišnji predsjednik jedine bošnjačke partije u Gori, najprije Stranke demokratske akcije, a nakon 2004. godine i predsjednik transformisane SDA u novoformiranu Demokratsku stranku Vatan, zatim ministar zdravlja i poslanik Skupštine Kosova u dva mandata, te na kraju prorektor Univerziteta “Ukshin Hoti” u Prizrenu osvrnuo se na društvenim mrežama na aktivnosti Ismeta Azizija i udruženja “Kosovo za Sandžak”.

On je Azizija upitao:

“Imam za vas jedno pitanje: Jeste li Udruženje formirali da se zbližite, ili da se svađate i udaljavate? Nažalost, koliko vidim, ovo drugo je prevladalo.”

Profesor Idriži je dodao:

“Ovo vam nikako ne priliči. Sa ovakvim načinom razmišljanja i komunikacije zadovoljna je samo ‘treća strana’.

Nacija je produkt historije a ne genetike. Koliko Bošnjaka ima albanske korijene, isto toliko Albanaca ima bošnjačke.

Historija ne hoda unazad i ne mogu se stvari tako jednostavno postaviti. Na našim prostorima bilo je konvertizama, kako vjerskih tako i jezičkih, pa se stvari ne mogu posmatrati matricama iz 19. vijeka.

Ovo ste zasigurno naučili od Srba, koji su majstori u tome”, napisao je Idrizi.

“Samo jedan primjer, Kelmendi (Klimente) u Hrtkovcima i Nikincima u Srijemu, danas su Hrvati. Na drugoj strani, mnogi Bošnjaci su danas Albanci i znaju svoje korijene. Čak i u Drenici ima bošnjačkih i goranskih porodica (selo Poklek), u Elez Hanu također. Koliko ima prezimena Boshnjaku na Kosovu i Albaniji?

Albanci i Bošnjaci su najbliži narodi i manite se ćorava posla da ih zavađate. Nacionalna pripadnost je stvar izbora i nema potrebe da se dokazuje. To nigdje i ničemu ne vodi.

Na kraju, ja sam Bošnjak koji je naučio albanski jezik. Moja supruga je Albanka (babo iz sela Çajë u Albaniji a majka iz sela Zhur na Kosovu), ali ne zna albanski, jer su joj roditelji živjeli u Gori i sa djecom pričali goranski”, zaključio je prof. Idrizi.

U zadnje vrijeme ovo je jedna od mnogih reakcija iz bošnjačke akademske zajednice povodom konstantnih napada na bošnjački identitet u Sandžaku od strane kontraverznog Ismeta Azizija, predsjednika udruženja “Kosovo za Sandžak”.

Ipak, sve ovo vrijeme, i pored niza skandala, nije se oglasila SDA Sandžaka koja je Azizija dovela na ovaj prostor i dala mu punu podršku. Iako se može često čuti negodovanje članstva SDA Sandžaka na djelovanje Azizija, zvanično rukovodstvo još se nije oglasilo po ovom pitanju.

Izvor: Sandzacke.rs