Proširen Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Srbije

0
980
blank
Foto: Anadolija

Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci i potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić u Ankari su potpisali protokole o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Turske i Srbije kao i revidirani Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Zeybekci je tom prilikom izrazio nadu da će ovakvi sporazumi dodatno doprinijeti jačanju ekonomskih, trgovinskih i političkih odnosa dviju zemalja.

Istakao je i da je glavni cilj da se održavanjem sastanaka zvaničnika Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine dodatno prodube odnosi među ovim zemljama.

“Također, današnja dva sporazuma će imati važnu ulogu u povećanju turskih investicija u Srbiji. Osim toga, turske kompanije i privrednici koji su investirali u toj zemlji odsad imaju mogućnost da mnoge proizvode koje tamo proizvedu bez plaćanja poreza izvezu u Tursku”, kazao je Zeybekci.

Napomenuo je i kako Turska ne osjeća nikakvu zabrinutost u pogledu uvoza mesa iz Srbije u okviru Sporazuma.

“Želim da turski investitor proizvede 10-15 hiljada tona mesa i da te proizvode izveze u Tursku. To želi i ministar Srbije”, kazao je Zeybekci.

Ljajić je izrazio zahvalnost turskom ministru zbog uloženih napora u cilju dodatnog jačanja odnosa Srbije i Turske.

Podsjetio je kako će, zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini, po prvi put biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje.

“Pet hiljada tona mesa koje će biti izvezeno iz Srbije u Tursku nikoga neće oštetiti. I ja sam konzumiram ovo meso koje se proizvodi prema islamskim principima. Neka niko nema sumnju po pitanju ovog mesa”, kazao je Ljajić.

Istakao je da će Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija biti koristan i u pogledu privlačenja turskih privrednika u Srbiju kao i povećanje njihovih investicija u toj zemlji.

“Mi smo na ministarskom nivou potpisali sporazume, a sada preostaje privrednicima i investitorima da urade svoj dio posla”, rekao je Ljajić.

Ljajić se u Ankari sastao i s potpredsjednikom Vlade Turske Mehmetom Simsekom i s ministrom za evropske poslove Omerom Celikom.