Protest u Novom Pazaru: “Ne dozvoljavamo da se niko ponižava i ubija u Sandžaku”

0
354
blank
Foto: Elmedin Hajrović/Takt

Stotinak građana Novog Pazara okupilo se danas u centru grada na protestu “Sandžak protiv nasilja”, sa kog su pozvali nadležne na odgovornost zbog narastajućeg nasilja u Srbiji, a posebno u Priboju.

U kratkom obraćanju okupljenima, osnivač te inicijative Aladin Paučinac rekao je su zahtjevi sa današnjeg protesta istovetni sa onima koji se već neko vrijeme odigravaju u Srbiji pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, ali i da zbog zločina koji se desio u Priboju, oni imaju svoje specifičnosti, prenosi radio Sto plus.

“Možda ovo ubistvo nije zločin iz mržnje, ali bjekstvo i pokušaj blaže kvalifikacije krivičnog djela pokazuje koliko su Bošnjaci iz Priboja ugroženi. Mi na taj status drugorazrednih i trećerazrednih građana ne pristajemo. Nama su svaki Bošnjak i svako mjesto podjednako važni. Ne dozvoljavamo da se niko ponižava i ubija u Sandžaku, ma ko god da je”, kazao je Paučinac.

On je pročitao zahtjeve protesta Novopazaraca, kojima se traži sankcionisanje svih odgovornih za ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju, smjenu ministra policije Bratislava Gašića, načelnika Granične policije i komandira Policijske stanice Priboj.

Zatraženi su i otkazi za sve policajce koji nisu spriječili, a potom i omogućili bjekstvo osumnjičenog.

Sa protesta su zahtjevane i informacije od ministra Gašića tome šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju “pozivali na novi genocid nad Bošnjacima”, kao i pooštravanje kazni za ratnohuškačku retoriku i poruke kojim se šira međunacionalna i međuverska netolerancija.

Izvor: Radiostoplus.com