Protesti u Americi, hiljade ljudi na ulicama jer neće zabranu kretanja, a Trump ih podržava

0
2961
blank
Foto: AP

Demonstranti u nekoliko američkih saveznih država ove nedjelje tražili su ublažavanje restriktivnih mjera, uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, dok će pojedine savezne države predstaviti plan ukidanja restrikcija.

Protesti su održani u proteklih nekoliko dana u državama državama Michigan, Ohio, Kentucky, Sjeverna Karolina i Utah.

U srijedu su demonstranti automobilima zakrčili ulice glavnog grada države Michigan, Lansinga, zahtijevajući ublažavanje ograničenja kretanja i poslovanja u toj saveznoj državi, u kojoj su na snazi jedne od najoštrijih mjera.

“Frustrirani su jer guverner razmišlja u kategorijama ‘nužnih’ i ‘ne-nužnih’ poslova, umjesto da razmotri koji se poslovi mogu sigurno obavljati”, objavio je na Twitteru republikanski kongresmen iz Michigana. 

blank
Foto: Tanjug/AP

“Mali dio države prosvjeduje i to je njihovo pravo”, rekla je demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer za CNN.

“Što su duže napolju to je veća šansa da prošire COVID-19”, dodala je. 

Neki uticajni američki konzervativci, poput radio voditelja i političkog komentatora Rusha Limbaugha, podržali su takve proteste.

Američki predsjednik Donald Trump, koji želi što prije da pokrene ekonomiju, u četvrtak je predstavio smjernice, u tri faze, za otvaranje zemlje. Međutim, odluku o primjeni plana ostavio je guvernerima, iako je ranije ove nedjelje kazao da ima “apsolutnu” vlast u tom pogledu.

blank
Foto: Tanjug/AP

Trump je rekao da zemlje koje ispunjavaju kriterijume savezne vlade mogu početi u petak s prvom fazom ukidanja restrikcija, a očekuje se da će neke savezne države objaviti plan ukidanja restrikcija.  

Trump je u petak pozvao pristalice da “oslobode” tri države na čelu s demokratskim predstavnicima, očigledno ohrabrujući rastuće proteste protiv ograničenja boravka kod kuće čiji je cilj zaustavljanje korona virusa.

Dan nakon što je iznio prijedlog za oživljavanje ekonomije, Tramp se na Twitteru obratio takvom retorikom koju su neki od njegovih pristalica koristili u borbi za posao.

blank
Foto: Tanjug/AP

“Oslobodimo Minesotu”, “Oslobodimo Mičigen!”, “Oslobodimo Virdžiniju”, naveo je u “oluji tvitova” u kojoj je udario i na guvernera New Yorka Andrewa Cuomoa zbog kritikovanja saveznog odgovora.

U proteklih mjesec dana je preko 22 miliona građana SAD-a dobilo otkaz, stoga Trump želi što pre da pokrene ekonomiju, kako bi amortizovao negativne učinke na ekonomiju.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su, međutim, da bi prevremeno ukidanje restriktivnih mjera moglo rezultirati brzim širenjem virusa.

SAD imaju najviše potvrđeno oboljelih od koronavirusa, preko 671.400 osoba, te preko 33.200 mrtvih. 

Autor: Agencije