Proučena ikrar dova i ispraćena prva grupa sandžačkih hadžija

0
949
blank
Foto: Anadolija

Buduće hadžije i hadžinice iz Sandžaka, njih 205 koje u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) i Mešihata Sandžaka (MIZS) putuju u sveta mesta Meku i Medinu, kako bi ispunili jednu od pet temeljnih verskih dužnosti – hadž, ispraćene su na svečanosti održanoj u novopazarskoj dvorani “Pendik”. Tom prilikom, tradicijom utemeljenom decenijama na tim prostorima, proučena je i ikrar (hadžska) dova, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti u Novom Pazaru, koja je održana pred više od hiljadu i po vernika, članova porodica budućih hadžija i hadžinica, prisustvovali su i aktivni predstavnici verskog, političkog i kulturnog života Sandžaka.

U svom obraćanju budućim hadžijama i hadžinicima, reisu-l-ulema IZS Sead ef. Nasufović poručio je, citirajući relevantne izvore, da su i hadžije iz Sandžaka od onih koji će biti očišćeni od greha, te da su u obavezi da s tim ubeđenjem gledaju pravo u budućnost i da se ne osvrću i ne gledaju na prošlost.

“U Meki se istina vidi, u Medini se istina čuje, a u Qudsu i svom ostalom svetu se istina oseća. Onaj koji je u sebi ikada osetio istinu, osetio je potrebu da tu istinu i vidi i čuje. Allah dragi je teškim grehom okarakterisao to kada saznamo da će neko poći put hadža, a da za njega jednu ružnu reč kažemo. To je prva počast koju Allah dž. š. ukazuje hadžiji, da se o njemu ne sme ništa ružno govoriti”, poručio je reisu-l-ulema IZS Sead ef. Nasufović.

blank
Foto: Mešihat Sandžaka

Obraćajući se budućim hadžijama, predsednik Mešihata Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović poručio je da u Meki i Medini gde borave hadžije, svako mesto i obred podsećaju na istinu i upućuju određenu poruku iz koje treba izvući pouku i načiniti promenu u životu.

“Molim iskreno Allaha da svim hadžijama iz čitavog sveta, hadžijama sa naših prostora ma u čijoj organizaciji da idu, olakša i primi hadž. Molim Allaha dž. š. da im primi dove i ibadete, te da podari svako dobro njima i njihovim porodicama, da nam se hadžije zdrave i očišćene od greha vrate. Moja molba je da hadžije dove za jedinstvo i oprost greha za našu braću i sestre u Sandžaku i širom sveta”, rekao je, obraćajući se hadžijama muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Ove godine u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije put Meke i Medine samo sa prostora muftijstva sandžačkog krenuće 205 hadžija i hadžinica. Najstariji među njima je sedamdeset osmogodišnji Halil Pepić iz Novog Pazara. Među budućim hadžijama su i dvojica najmlađih putnika, Novopazarci Senahid Hasanović (23) i Haris Koničanin (23).

“Prošle godine sam boravio u Saudijskoj Arabiji, obavio sam umru i poželeo sam da jednog dana obavim i hadž. Bog mi je otvorio put tako da će neočekivano brzo biti ispunjena moja velika želja”, rekao je u izjavi za AA budući hadžija Haris Koničanin.

blank
Foto: Mešihat Sandžaka

Na hadž ove godine u organizaciji IZS putuje i Jasmin Halitović. Njemu je poslednjeg dana ovogodišnjeg ramazana u novopazarskoj “Bor” džamiji putovanje na hadž uručeno kao poklon.

“Kada osoba dobije besplatan hadž, ostaje bez reči i sve emocije se blokiraju na par minuta, nakon momenta kada mu se saopšti da će biti jedan od nekoliko miliona počašćenih muslimana na hadžu. Tako svi reagujemo, kažem svi jer je kod nas u Sandžaku, Bogu hvala, praksa da se nekoliko osoba godišnje besplatno, uz pomoć donatora i sredstvima prikupljenim u raznim akcijama, pošalje na hadž. Prvi put ću obaviti hadž i mnogo se radujem tom trenutku. Spreman sam iako dok ne dođem ne znam šta me očekuje. Nadam se dobrom zdravlju, da sve obrede obavimo na način kako će Allah biti zadovoljan te da nam svima hadž kod Boga bude primljen”, kaže za AA budući hadžija Jasmin Halitović.

blank
Foto: Mešihat Sandžaka

Pored Jasmina, besplatan odlazak na hadž je ove godine uručen i jednom verniku iz Prijepolja. Za njega su još prošle godine hadžije koje su hadž obavile u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije, novac sakupile u Meki.

Ikrar dovu na svečanosti organizovanoj u Novom Pazaru, povodom ispraćaja hadžija, proučio je zamenik muftije sandžačkog mr. Muhamed ef. Demirović.

Hadžije i hadžinice koje će hadž obaviti u organizaciji IZS-a, avionima iz Beograda putuju podeljeni u tri grupe, u period od 26. do 29. jula.

Izvor: Anadolu Agency