Prva zastupnica s hidžabom: Bit ću glas žena Sandžaka i Srbije

0
521
blank
Foto: Anadolija

Narodna Skupština Republike Srbije prvi put u historiji dobila je narodnu zastupnicu sa hidžabom.

U republički parlament je nakon nedavno održanih izbora ušla ugledna profesorica iz Novog Pazara, dr. Misala Pramenković. Njen dolazak na konstitutivnu sjednicu srbijanskog parlamenta izazvao je veliku pažnju medija.

Zastupnica Pramenković smatra da svi narodi trebaju imati svoje predstavnike, “sve je ovo prirodno jer u Srbiji živi veliki procenat muslimana Bošnjaka”.

“Prilikom konstituisanja Skupštine nije bilo negativnih reakcija niti komentara. Moje pojavljivanje jeste izazvalo pažnju medija u Srbiji tog dana, ali bez bilo kakvih negativnih konotacija”, ispričala je za Anadoliju narodna zastupnica Misala Pramenković.

Misala Pramenković rođena je 1980. godine u mjestu Morani u sandžačkoj opštini Tutin. Udata je i majka je četvero djece. Doktor je Islamskih nauka, kao profesorica angažovana je na Fakultetu za islamske studije i u medresi “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Politički je angažovana kroz Stranku pravde i pomirenja (SPP) čija je i potpredsjednica, a 2016. godine postala je i odbornica u Skupštini Novog Pazara.

blank
Foto: Anadolija

Nastojat će, kako je kazala, da opravda povjerenje birača. Posebno će biti fokusirana i svoje djelovanje tokom trajanja mandata usmjeriće ka afirmaciji porodičnih vrijednosti, borit će se za prava djece i žena Sandžaka ali i cijele Srbije, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

“Moje djelovanje u Skupštini Srbije će biti bazirano na programskim načelima Stranke pravde i pomirenja. U tom smislu zalagat ću se za prava građanki i građana, posebno za prava žena i djece kao i promociju porodičnih vrijednosti. Nastojat ću da budem glas žena Sandžaka ali i cijele Srbije, jer se pravo ne traži i ne zahtijeva selektivno, samo za jedne dok za druge ne, u tom slučaju bi to vodilo diskriminaciji”, kazala je Pramenković.

Oni koji je najbolje poznaju često ističu da je Misala, pored toga što je ugledna profesorica i majka četvero djece, primjer žene koja je uspjela da uskladi porodicu i karijeru, te da bude politički aktivna i od koristi zajednici.

“Imam podršku porodice i ona za mene predstavlja pokretačku energiju. Imam i podršku zastupnika, stranačkih kolega. Mi smo u prethodnom sazivu imali dva a sada imamo četiri narodna, što je izuzetan uspjeh. Naši poslanici su imali jako kvalitetno, konstruktivno i zapaženo djelovanje, koje će, nama novim zastupnicima, puno značiti u pogledu iskustva, savjeta i usmjeravanja”, kazala je Pramenković.

Pored svega što je stavila u prvi plan, a za šta će se zalagati u naredne četiri godine u Narodnoj Skupštini, Pramenković očekuje da će njen mandat proteći i obeležiti borba za bolje životne uslove i bolji standard svih građana Republike Srbije.

Izvor: Anadolija