Prvi oboljeli od korona virusa u Novom Pazaru je 58-godišnji muškarac

0
675
blank

Prvi registrovani pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru je pedesetosmogodšnji muškarac, potvrdio je na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, direktor Zavoda za javno zdravlje dr. Šefadil Spahić.

Spahić je istakao da je od momenta kada je potvrđen prvi slučaj oboljelog sa teritorije Novog Pazara, Zavod za javno zdravlje preduzeo je sve potrebne mjere.

U saradnji sa Policijskom upravom iz kontakata je identifikovano 21 lice, kojima je izrečena mjera pojačanog epidemiološkog nadzora, a jedanaestoro najbližih kontakata oboljelog je uzorkovano. Rezultati se očekuju sutra, kazao je Spahić.

Spahić je rekao da je osim identifikacije kontakata, izvršena dezinfekcija objekata u kojima je boravio oboljeli, te da se istražuju i kontakti u zdravstvenim ustanovama, prenosi RTV Novi Pazar.

Sinoć je iz Veterinarskog instituta u Kraljevu stigla potvrda da je pozitivan na COVID 19. Inače, u toj ustanovi, jučer su analizirana četiri uzorka iz Novog Pazara. Došla je potvrda da su tri negativna i jedan pozitivan, piše “Danas”.

Oboljeli je prije dva dana primljen u novopazarsku Opštu bolnicu. Na dalje liječenje transportovan je u Kliničko-bolnički centar Kragujevac.

Prema prvim informacijama, dobrog je opšteg stanja. Pacijent je dijabetičar i ranije je liječen od plućnih bolesti, pa je zbog, eventualnih komplikacija, prebačen na liječenje u Kragujevac.

Prema protokolu, u toku je testiranja osoba koje su bili u kontaktu sa onima koji su bili u kućnoj izolaciji. 

U Srbiji je danas do 15 časova registrovano ukupno 1.171 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 637 osoba od kojih je 111 pozitivno i 526 negativno na novi koronavirus.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 5.008 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Izvor: Danas / Sandzacke.rs / RTV Novi Pazar