Prvi rezultati izbora za predsjednika Turske: U vodstvu Erdogan s 56,67 posto glasova

0
557
blank

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a na osnovu 14,84 posto obrađenih glasova u vodstvu je aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan s 56,67 posto osvojenih glasova, slijedi opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu sa 37,41 posto osvojenih glasova, javlja Anadolija.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima izbora, treći kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,33 posto glasova.

Muharrem Ince, koji je povukao kandidaturu, trenutno je na ispod jedan posto glasova.

U utrci za turski parlament trenutno je u vodstvu Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti).

Birališta širom Turske zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turske.

Građani Turske danas su birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.