Pustili su da se dogodi genocid, pa što bi onda pustili da “Quo Vadis, Aida?” dobije Oscara?

0
818
blank

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica i preživjela žrtva genocida u Srebrenici, koji je kao 16-godišnjak bježeći iz pakla prešao put marša smrti do slobodne teritorije, oglasio se nakon što film “Quo Vadis, Aida” nije dobio Oscara. 

“Nisam stručnjak za filmske kritike, ali ako legenda te kritike Kenneth Turan kaže da mu nije jasno da film o srebreničkom genocidu, “Quo Vadis, Aida?”, nije dobio Oscara te da tu puzzlu ne može da riješi, kao Srebrenčanin, laik, reći ću sljedeće, da svima olakšam rješavanje puzzle…

Da izuzmemo činjenicu da smo mi periferna zemlja za taj moćni zapad, a da smo bez para, to da ne govorim. Znate li da je u Bosni i Hercegovini trebalo da bude ubijeno 100.000 ljudi, a 2 miliona raseljeno da bi taj zapad tek onda zaustavio rat… Pustili su da padne i Srebrenica, i iako je bila “zaštićena zona UN-a”, ubijeno je više od 8.300 osoba… Pustili su da se dogodi genocid. Nakon toga, pustili su Karadžića da bježi 14 godina, a Ratka Mladića 16… Pa što bi onda pustili da film dobije Oscara? Koji dio puzzle ovdje nije jasan? #QuoVadisAida”

Izvor: Faktor.ba