Ramazanska poruka muftije Dudića: Budimo solidarni, iz pandemije izvucimo pouke

0
599
blank
Foto: IZuS

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić izjavio je danas da muslimanski vernici nastupajući Ramazan dočekuju u nesvakidašnjoj atmosferi zbog pandemije virusa COVID-19 iz koje bi svi trebalo da izvuku pouku i preispitaju se u čemu smo zatajili.

“Smatramo ovo stanje odrazom i dokazom ljudske nemoći pred Allahovom odredbom i htenjem, te nastojimo izvući pouke koje nam Gospodar svetova šalje sa ovim sitnim i nevidljivim opominjačem”, rekao je Dudić u obraćanju vjernicima, prenosi Radiostoplus.com.

Ramazan, mjesec posta za muslimane, počinje u petak, 24. aprila i završava se u subotu, 23. maja.

Muftija je ocijenio da je pandemija vjernicima onemogućila odlazak u džamije, ali da je obavljanje vjerskih dužnosti kod kuća muslimanima pružena prilika da se približe porodicama.

Kako je naglasio, “napokon će iftari (prvi obrok posle dnevnog posta) u kućama zamijeniti restoranska okupljanja, koja su u zadnje vrijeme uzela maha, ali i odnijela sreću iz naših domova, kao i porodičnu iftarsku radost”.

Muftija je pozvao vjernike da podrže akcije Centra Islamske zajednice za humanitarni rad “Hajrat”, naglašavajući da je “Ramazan sreća i spas za čovjeka koji želi da usreći i spasi drugog čovjeka”.

“Pozivam Vas na strpljenje i oprez dok traje vanredno stanje, da kao pravi vernici shvatimo život i zdravlje koji su nam darovani, da poštujemo odluke i savete Kriznog štaba Mešihata Islamske zajednice i nadležnih državnih organa, da čuvajući sebe čuvamo i naše voljene, jer ćemo samo na taj način sprečiti dalje širenje ovog virusa i učiniti da se što pre okupimo u našim džamijama”, naglasio je Dudić.

Izvor: Radiostoplus.com