Razumije se i u turističku djelatnost: Mahmutović član Nadzornog odbora Nacionalnog parka “Đerdap”

0
676
blank
Foto: Ministartvo odbrane

Malo ko u Novom Pazaru, a i u Srbiji, zna da se Meho Mahmutović, aktuelni vd direktora novopazarske Opšte bolnice, razumije i u turističku djelatnost. Nepoznato je, koje su stručne kvalifikacije, ovog novopazarskog ljekara-političara, preporučile da “sjedi“ u Nadzornom odboru Nacionalnog parka “Đerdap“, a prije toga i u Upravnom odboru ovog javnog preduzeća.

Odgovor nije mogao da se dobije ni od njega, jer nije odgovarao na više telefonskih poziva, piše list “Danas”.

Na zvaničnom sajtu JP Nacionalni park “Đerdap“ (www.npdjerdap.rs) piše da je Mahmutović član petočlanog Nadzornog odbora: predsjednik dr. Milija Bulatović, doktor biotehničkih nauka i članovi dr Meho Mahmutović, doktor medicinskih nauka, Jasmina Radulović, diplomirani menadžer, Dejan Stijović, dipl. inženjer geologije i Dragana Milojković, dipl.biolog.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, po poslednjoj objavljenoj prijavi iz decembra 2019., Mahmutović je bio član Upravnog odbora JP Nacionalni park “Đerdap“. Navode mu se i sljedeće funkcije: direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, odbornik u novopazarskoj Skupštini grada, predsjednik Komisije za polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu zdravlja i predsjednik Nadzornog odobra Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović“.

Mahmutović je, te godine, kao direktor zarađivao mjesečno 125,128,28 dinara, kao odbornik 21.000 hiljadu, na ime članstva u UO JP Nacionalni park “Đerdap“ svakog mjeseca je zarađivao 43.129 dinara, kao predsjednik Komisije za polaganje državnog stručnog ispita od Ministarstva zdravlja je dobijao, svakog drugog meseca po 28.800 i po 7.000 dinara dobijao je za svaku održanu sjednicu UO Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović“.

Mahmutović je u Opštoj bolnici bio ljekar, načelnik Dječijeg odjeljenja i u posljednjih nekoliko godina je vd direktora u toj zdravstvenoj ustanovi. Šestomjesečni mandat vd direktora je odavno prošao.

Na početku političke karijere imao je malu julovsku praksu, koju su zaboravili oni sa kratkim pamćenjem. Pad te vlasti odveo ga je u redove vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je sada član nejužeg rukovodstva.

Dolazak u SDP omogućio mu je  vrtoglavi uspjeh. Prvo je bio zamjenik predsjednika tadašnje opštinske skupštine. Novopazarski gradonačelnik postao je koju godinu kasnije i na toj funkciji bio je punih sedam godina. Sa te funkcije otišao je na mjesto državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, odakle je “vraćen“ poslije godinu dana. Tada je i postavljen za vd direktora bolnice. Povratak u Novi Pazar ostao je u domenu spekulacija. Sve vrijeme je i odbonik u Skupštini grada.

Ne može mu niko ništa

Zbog kolapsa zdravstva i nesređene situacije u toj zdravstvenoj ustanovi, 30 uglednih lekara specijalista Opšte bolnice, prije dve godine, peticijom je zatražilo Mahmutovićevu smjenu. Obratili su se najvišim državnim zvaničnicima, držali su konferencije za novinare i objašnjavali šta se događa u toj zdravstvenoj ustnovi.

Kao najvećeg krivca za kolaps, kada je ovaj grad bio najveće žarište korone u Srbiji, za skrivanje podataka o broju oboljelih i umrlih, za neorganizovanost zdravstvene službe, označili su svog direktora. Njihovo obražanje ostalo je bez odgovora nadležnih. Uslijedile su smjene sa načelničkih i mjesta zamjenika načelnika na odjeljenjima, a za jedan broj ljekara i krivične prijave “jer su povredili ugled i čast“ Mahmutoviću.

Krivične prijave “zaradili“ su i učesnici građanskog protesta, koji su danima tražili istinu o broju oboljelih i umrlih od posljedica zaražavanja koronom i Mahmutovičevu smenu, koji je tužio tridesetak ljekara, pacijenata i građana.

Cio tekst pročitajte na sajtu dnevnog lista Danas.