Recep Tayyip Erdogan položio cvijeće na mezar Alije Izetbegovića

0
838
blank
Foto: klix.ba

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan položio je cvijeće na mezar prvom predsjedniku Republike BiH Alije Izetbegovića.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sklopu radne posjete glavnom gradu BiH posjetio je Šehidsko mezarje Kovači gdje je položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

blank
Foto: klix.ba

U pratnji Erdogan bila je njegova supruga Emine Erdogan, delegacija Republike Turske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i jedan od najvažnijih mislilaca našeg stoljeća.

blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Turske je prošle godine ispričao da je Izetbegovića posjetio 18. oktobra 2003. godine u Sarajevu, samo dan prije smrti, kada mu je prvi predsjednik BiH kazao: “Tayyipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”.

“Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao”, rekao je Erdogan turskim medijima.

blank
Foto: klix.ba

Turski predsjednik će nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači prisustvovati 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”.

Nekoliko hiljada Erdoganovih pristalica okupilo se u Olimpijskoj dvorani Zetri gdje isčekuje obraćanje turskog predsjednika u okviru predizborne kampanje. Inače, njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to “zabrinutošću zbog javnog reda”.