Rijaset Islamske zajednice Srbije dao podršku Turskoj u borbi protiv terorizma

0
2000
blank

Paljenjem kandila i puštanjem salavata (molitvi) preko razglasa na minarama džamija, Rijaset Islamske zajednice Srbije je, u skladu sa islamskom tradicijom, na području Mešihata IZ Sandžaka i šire dao podršku Turskoj u borbi terorizma.

”Slijedeći primjer Dijaneta u Republici Turskoj, zajedno sa nekim islamskim zajednicama u okruženju, Rijaset islamske zajednice Srbije je sinoć na svojim džamijama palio kandile, dok su danas između sabah namaza i podne namaz sporadično puštani salavati sa minara u znak podrške vojsci bratske nam i prijateljske zemlje Turske”, rečeno je danas iz te islamske zajednice.

“Zbog Bošnjaka koji se nalaze u redovima Turske armije, a i svih ostalih naša je vjerska obaveza da ih pomognemo dovama, zato ćemo sutra uveče sa jacije namaza proučiti zajedničku dovu u Bor džamiji u Novom Pazaru, moleći Svevišnjeg Allaha da ih ‘pobjedonosnom pomoću’ pomogne i osnaži”, naveo je u pismenoj izjavi Direktor ureda za inostranstvo Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) Jakub ef. Leković.

Salavati (molitva) sa razglasa na minarima puštani su od jutarnjih sati, između ostalih, i u novopazarskoj Stambol džamiji. Salavati se u Sandžaku, još iz osmanskog period puštaju u važnim situacijama za muslimane.

Nastojanjima Republike Turske da se na Bliskom istoku uspostavi mir u borbi protiv terorizma daju i građani Novog Pazara koji ističu da prije svega očekuju mir u Republici Turskoj i regionu.

“Podržavam borbu Turske protiv terorizma. Očekujem da u Turskoj bude mir. Protiv svakog sam nasilja”, kaže penzioner Munir Šabotić.

Mušo Turković smatra da trenutne vojne aktivnosti doprinose stabilnosti na tom području.

“Jaka Turska može samo da doprinese jakom miru”, smatra on.

Novopazarc Mustafa Mujo Crnišanin kaže da daje punu podršku Turskoj u svakoj borbi protiv terorizma.

“Pratiš šta se dešava na sirijskoj granici i trebala je Turska to još ranije da uradi”, rekao je ovaj Novopazarac.

Turske snage su u subotu započele operaciju “Maslinova grana“ u Afrinu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacijom terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i kako je istaknuto spasa bratskog naroda na tom području.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) i 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.