Riješena otmica sina njemačkog milijardera: Nedžada Ajdinovića lovili 1.000 dana

0
1152
blank

Jedan od najspektakularnijih slučajeva u Njemačkoj, otmica Markusa Virta (Markus Würth), sina njemačkog milijardera i kralja šrafova Rajnholda, konačno je riješen!

U stanu na petom spratu zgrade u Ofenbahu uhapšen je osumnjičeni za to djelo, a izvori “Vesti” iz policije kažu da je riječ o Nedžadu Ajdinoviću (48).

Opsežna istraga trajala je od 17. juna 2015. godine, više od 1.000 dana. Danijel Mut, šef kriminalističke policije Fulda, rekao je na konferenciji za medije da su inspektori za to vrijeme primili nebrojene indicije i mnoge od njih temeljno obrađivali, uz uključivanje svih, od državnog tužilaštva do medija, među kojima su i “Vesti”, pomno pratile ovaj slučaj.

Stanari zgrade u Renštrase 44 u Ofenbahu još se s nevjericom prisjećaju hapšenja. Specijalci su došli sa dva autobusa koji su ostali parkirani kod semafora na početku ulice.

Prijeti 15 godina robije

Ajdinović do sada nije kažnjavan. Policija, međutim, nije navela ništa o motivima otmice i zašto je meta bila baš porodica Virt. Za otmicu i ucjenjivanje osumnjičenom prijeti kazna od pet do 15 godina zatvora.

“Tokom 10-časovnog saslušanja u Gisenu uhapšeni je negirao optužbe i neprestano brbljao”, kako je rekao šef policije Danijel Mut.

Tihi upad specijalaca

Nedžadov komšija, električar Pavel, u tom trenutku je krenuo na posao.

“Izlazio sam iz svog stana na četvrtom spratu kada sam se našao usred policijske akcije. Specijalci su se u rano jutro, nešto posle šest sati, ušunjali u zgradu tiho i nenadano, a prizor je podsećao na akcioni film. Trojica specijalaca su došla liftom, nekoliko njih stepenicama, a ispred zgrade ih je također bilo dosta. Stavili su mi do znanja da se sklonim odatle”, ispričao je Pavel za lokalni portal Op-onlajn.

blank
Uhapšen u trenutku: Specijalci upali na peti sprat

Policajci su bili pod punom opremom, sa oružjem, pancir prslucima i elektrošok aparatima. Stanari kažu da je vladala potpuna tišina dok se nije prolomio snažan prasak udarca. Specijalci su provalili vrata i bez problema savladali osumnjičenog, čiji komšija Alesandro kaže da su iz stana iznete kutije. Za to vrijeme, niko sem stanara nije smio da uđe u zgradu.

Žrtvu vezao za drvo

Nedžad Ajdinović osumnjičen je da je u Šlic-Zasenu (okrug Fogelsberg u Baden-Virtembergu) oteo tada 50-godišnjeg Markusa koji je hendikepiran i živeo je izolovano u jednoj integrativnoj komuni.

Otmičar se tada javio telefonom i dao uputstva gdje treba da se obavi primopredaja tri miliona eura otkupa, što je neznatno u odnosu na bogatstvo kralja šrafova koje se procjenjuje na 6,9 milijardi eura. Policija je tada zaključila da je riječ o muškoj osobi između 40 i 52 godine s jakim akcentom iz bivše Jugoslavije. Zaključili su da je rođen vjerovatno u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori ili Makedoniji, i da je vjerovatno došao u Njemačku pre 2001. godine.

Samo dan kasnije Markus Virt pronađen je nepovređen u šumi kod Vircburga (u Bavarskoj) vezan za drvo. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva u istoriji kriminalistike, kako je rečeno na konferenciji za novinare, da žrtva ostane nepovrijeđena. Do primopredaje novca nije došlo, a Virtov sin je posle otmice premješten na drugo mjesto koje se drži u tajnosti.

Dijasporci ni riječ o hapšenju

Osumnjičeni je došao u Njemačku 1994. godine i navodi se da je bio državljanin Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine, ali nisu objavljeni podaci za potonji period.

Reporteri “Vesti” su juče bili na adresi Rohn Strasse 44 u Ofenbahu, gdje su jnemački specijalci uhapsili Nedžada Ajdinovića. On je tu stanovao sa suprugom i dvoje djece. U parku pred zgradom bilo je i nekoliko ekipa njemačkih medija, koji su kao i reporteri “Vesti” bezuspješno pokušavali da od komšija uhapšenog Ajdinovića dobiju neku izjavu. Niko nije bio raspoložen za razgovor, pa ni nekoliko naših zemljaka koji također žive u toj višespratnici u Ofenbahu.

Ipak, iz nezvaničnih izvora smo saznali da Ajdinović tu nije dugo stanovao, a na prozorima njegovog stana na petom spratu roletne su bile spuštene. Zvonili smo se na interfon, ali se nije odazvao niko.

Odao ga srpski akcenat

Jedini trag kojim je policija raspolagala bio je telefonski snimak otmičara sa jakim stranim akcentom. Od juna 2015. su specijalna komisija kriminalističke policije Fulde i državnog tužilaštva Gisen uporno tragali za nepoznatim kidnaperom. Već narednog mjeseca objavljen je foto-robot osumnjičenog u TV emisiji “Akte XY… nerešeni slučajevi” kada je pristiglo na stotine poziva, ali nijedan nije odveo na pravi trag.

blank

U ljeto 2016. godine naložena je serijska DNK analiza sa štih-probama 400 osoba porijeklom iz bivše Jugoslavije koji žive u Rajnsko-majnskoj oblasti, ali ni to nije pomoglo da se slučaj pomakne sa mrtve tačke. Krajem 2016. i početkom prošle godine istraga je postavljena na potpuno nove osnove i koncentrisana na tonski snimak glasa otmičara.

Eskperti sa Univerziteta u Marburgu su analizirali izgovorene reči, jezičke osobenosti i akcenat i na osnovu toga su zajedno sa istražiteljima napravili profil kidnapera.

U aprilu prošle godine godine desilo se nešto neočekivano, što nije dospjelo u medije. Kidnaper je mejlom ponovo uspostavio kontakt sa porodicom Virt i naveo podatke koje nisu bili objavljivani u medijima, pa je bilo očigledno da se radi o istoj osobi. On je ponovo prijetio porodici otmicom Markusa ukoliko mu se ne isplati otkup od 70 miliona eura u kriptovalutama.

Nagrada 30.000 eura

Tonski snimak otmičara mogao je da se presluša pozivom određenog telefonskog broja. Apel je upućen i našoj redakciji zajedničkom informacijom za medije, u kojoj se navodi da je za rješenje slučaja otmice Markusa Virta raspisana nova nagrada od 30.000 eura.

blank

Istražitelji su više od četiri mjeseca komunicirali sa kidnaperom preko zaključanih mejlova. Istovremeno je započeta savezna potraga, a zatim je objavljen i drugi apel u emisiji “Akte XY…” posle čega se pojavilo preko 700 indicija, a od toga 400 konkretnih moralo je da bude obrađeno. Sredinom jula kidnaper je prekinuo kontakt sa porodicom, a da nije bio plaćen otkup.

Često govorio “molim”

Eksperti Univerziteta u Marburgu zaključili su da je iječ o osobi koja je po profesiji naviknuta na kontakt sa ljudima. S obzirom na to da je često koristio riječ “molim”, pretpostavljeno je da je zaposlen ili je radio u uslužnim djelatnostima, na primjer, da je bio vozač ili poštar, a moguće i zaposlen u socijalno-dobrotvornim oblastima ili gastronomiji. Eksperti su pogodili pravo u centar, jer je zaista riječ o majstoru koji je stalno bio u kontaktu sa mušterijama, što je otmičara na kraju otkrilo.

Sa preko 1.000 novih poternica i tonskom objavom snimka, regionalnim i lokalnim apelima, i prvi put preko preko društvenih mreža, policija je pokušala da masovno mobilizuje građane da se jave ukoliko prepoznaju kidnapera.

Prelomna tačka se desila sredinom januara ove godine, kada se jedna žena javila policiji i rekla da je prepoznala glas. Objasnila je da pripada njenom majstoru, poslije čega se Ajdinović našao pod operativnom obradom koja je dovela do hapšenja.