Rizah Gruda: Moju šalu “Ustaj vojvodo, da prođe paša” Šešelj nije mogao da podnese

0
687
blank

Rizah Gruda jedan je od tri prva narodna poslanika iz Sandžaka u višestranačkom sistemu Republike Srbije. Dvadeset godina je dijelio znanje i edukovao učenike u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru, gdje je radio kao nastavnik geografije.

Međutim, 1990. godine prelazi u skupštinsku salu, gdje je u prvom mandatu Skupštine Republike Srbije obavljao funkciju poslanika Sandžačke demokratske akcije (SDA).

Aktivno je učestvovao na brojnim naučnim simpozijumima i međunarodnim konferencijama širom svijeta. Osim toga, dobitnik je brojnih priznanja na opštinskom, republičkom i saveznom nivou, a autor je više knjiga, publikacija i naučnih radova.

U intervjuu portalu Free Media ispričao je zanimljivu anegdotu iz perioda kada je bio poslnik u Skupštini Srbije, vezanu za lidera Srpske radikalne stranke, vojvodu Vojislava Šešelja.

“Sjećam se jednom prilikom smo Vojislav Šešelj i ja sjedeli u istom redu. Javio sam se za riječ, ali nisam mogao da izađem za govornicom od njega. Tada sam mu rekao: ‘Ustaj vojvodo, da prođe paša’. To su čuli i narodni poslanici SPO, koji su mu onda stalno dobacivali tu rečenicu. To je bila šala, koju Šešelj nije mogao da podnese, nije mu prijala.

Kad smo kod Šešelja, sjećam se da me jednom prilikom prije početka sjednice, da bi dobio veći broj glasova, zamolio da ga napadnem za govornicom, koliko mogu, iz petnih žila, da kažem sve najgore o njemu. To je bio način da budi srpski nacionalni korpus. Ja sam za sve njih u to vrijeme bio Turčin, a onda njegovi glasači nakon tih napada pričaju kako Turčin napada njihovog vojvodu”, prisjeća se Gruda.

Za narodnog poslanika, zajedno sa Alijom Mahmutovićem i Mehmutom Memićem, izabran je 1990. godine na listi SDA Sandžaka. Tada je ta stranka osvojila veliki broj glasova, koji je nedostižan današnjim političkim partijama.

“Za narodne poslanike smo izabrani decembra 1990. godine. Rahmetli Alija Mahmutović, ljekar po zanimanju koji je predstavljao Tutin i Sjenicu, dobio je 27.950 glasova, što je bio najveći broj glasova od svih 250 poslanika u republičkom parlamentu. Advokat Mahmut Memić dobrio je 20.500 glasova, a ja 11.500 glasova. Sa tim brojem glasova smo imali puni legitimitet da predstavljamo svoj narod. Poređenja radi, da bi sadašnji mladi ljudi shvatili koliko je to bilo, naše ostale kolege poslanici u parlamentu imali su po 400-500 glasova. Kada bi se svi naši glasovi sabrali, mi smo imali kao 70 drugih poslanika. Tada je Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila najviše glasova, pa onda Srpski pokret obnove (SPO)”, kazao je za portal Free Media Rizah Gruda.

“Postavili smo temelje parlamentarne demokratije”

“Mi smo raskrčili put i stvarili temelje sadašnjim našim narodnim poslanicima, koji se danas bore sa nekim drugim stvarima u Skupštini Srbije. Tada smo se borili sa raznim predrasudama o Bošnjacima, borili smo se za ime Sandžak.

Nas trojica smo iz različitih oblasti djelovali u Skupštini Srbije, jer smo bili različitih zanimanja. Maksimalno smo se pripremali za svaku sednicu, znali smo šta hoćemo. Imali smo zaista dobru organizaciju, SDA Sandžaka je bila motorna snaga, bili smo jedna duša i jedno tijelo”, navodi Gruda i dodaje:

“Sigurno da se moglo više i bolje, ali mi smo maksimalno radili onoliko koliko smo znali, mi smo mlada diplomatija, uradili smo za tri-četiri godine ono što je nekima trebalo 100 godina. Aktuelizirali smo naše sandžačko, nacionalno, bošnjačko pitanje u zemlji. Dokazali smo da Bošnjaci postoje kao narod i da na ovim prostorima nisu od juče, nego vijekovima. Mi brzo zaboravljamo one koji su nam nešto dobro učinili. Primećujem da danas neki hoće da prisvoje ono što smo mi radili i da potisnu naš rad”.

Izvor: Sandzacke.rs/Free Media