Ruski muslimanski poglavar proglasio agresiju na Ukrajinu “svetim ratom”

0
791
blank
Foto: kremlin.ru

Glavni muftija Talgat Tadzhuddin, šef ruske Centralne muslimanske duhovne uprave, istakao je da borba uz ruske snage u Ukrajini predstavlja sveti džihad za muslimane i da je svaki musliman koji pogine u tom ratu mučenik.

Objasnio je da je njegova Duhovna uprava izdala (obaveznu) fetvu o ovom pitanju i naveo primjere prethodnih ruskih pobjeda nad nacistima i zapadnim silama, prenosi Stav.

Ustvrdio je da su Sjedinje Američke Države nasatale na na uništavanju Indijanaca i upitao: “Mora li se ovo ponoviti u Iraku, u Libiji, Siriji ili Afganistanu?”

Čečenske trupe sa ratnicima muslimanskog porijekla, koje karakterizira njihova žestina i koje su optužene za ratne zločine, bore se na ruskoj strani u Ukrajini. Konkretno, bili su dijelom jedinica koje su opsjedale i razarale Mariupol.

Procjenjuje se da je još oko 10 hiljada čečenskih vojnika prisutno u Ukrajini. Nihova je misija ojačati, po svaku cijenu, rusku dominaciju nad okupiranim područjima. Čak se nagađalo da je jedna od njihovih misija atentat na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Vjernost čečenskog čelnika Ramzána Kadýrova Putinu je nagrađena tako što je imenovan za general-pukovnika Nacionalne garde Ruske Federacije. Kadýrov svoje aktivnosti često dijeli na društvenim mrežama i sugerirao je Putinu da “moramo završiti ono što smo započeli i to učiniti brzo”.

Izvor: Stav.ba