SAD / Trump: Iranci su gladni slobode i ljudskih prava, vrijeme je za promjene

0
1208
blank

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da je “vrijeme za promjene” u Iranu i da su građani te zemlje “gladni” slobode, nakon višednevnih smrtonosnih protesta protiv vlade u Teheranu.

“Iran je zatajio na svakom nivou, uprkos užasnom sporazumu koji je s njim sklopila Obamina administracija”, naveo je Trump u tweetu, misleći na nuklearni sporazum postignut u vrijeme njegovog demokratskog prethodnika Baracka Obame.

“Veliki iranski narod godinama je ugnjetavan. Oni su gladni hrane i slobode. Skupa s ljudskim pravima, otima se blago Irana. Vrijeme je za promjene!”, navodi Trump.

Trump se često oglašavao na Twitteru povodom protesta u Iranu otkako su izbili u prošloj sedmici.

“Svijet to posmatra!”, naveo je on, ponovo postavljujući snimak svog govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru.

“Represivni režimi ne mogu vječno trajati i doći će dan kada će se iranski narod suočiti s izborom”, navodi on u tweetu, citirajući riječi iz govora.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani uzvratio je, međutim, rekavši da američki čelnik – čije je “kompletno biće” protiv iranskog naroda – “nema nikakvo pravo” da se solidariše s demonstrantima.

Deset ljudi poginulo je tokom noći u Iranu, javili su lokalni mediji, čime je ukupan broj ubijenih u četiri dana protesta porastao na 12.