SAD uvele sankcije Radoičiću i Zvonku Veselinoviću

0
1477
blank
Foto: N1

Američka vlada, preciznije njihovo Ministarstvo finansija počela je danas s uvođenjem sankcija za osobe iz zapadnog Balkana.

Kako su saopćili, današnje se radnje poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 13818, koja se nadovezuje i provodi Globalni zakon o odgovornosti za ljudska prava – Magnitsky, a cilja na one koji su odgovorni za korupciju i ozbiljne povrede ljudskih prava.

“Transnacionalni organizirani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku s masovnim destabilizirajućim učincima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje”, rekla je čelnica Ureda za kontrolu strane imovine Andrea M. Gacki.

“Nastavit ćemo agresivno razbijati veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti, posebno onih na vlasti koji imaju povjerenje javnosti.”

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset s njima povezanih osoba.

Pomenuti biznismeni bliski su sa vladajućom strankom u Srbiji SNS-om Aleksandra Vučića.

blank
Srđan Vulović, Radovan Radić, Željko Bojić Foto:Screenshot/RTS/Interpol/N1

Na listi je, pored ostalih, Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sjever, koji je kao i Radoičić, bio dovođen u vezu s ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije.

Na listi je i Marko Rošić, optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Među osobama pod sankcijama SAD je i Radule Stević, jedan od srpskih preduzetnika poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na sjeveru Kosova.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i više od 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sjedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Među njima je i firma Dolly Bell iz Beograda koja se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, kao i preduzeće Civija Komerc iz Šapca za prodaju motornih vozila, građevinsko preduzeće INCOP iz Ćuprije, Betonjerka Aleksinac, Samostalna trgovinska radnja Prizma iz Mitrovice, Novi Pazar-Put i druge.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control).

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

Ministarstvo finansija SAD optužilo je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka da su imali dogovore sa političarima da pomognu njihovim strankama da pobijede na izborima i da su davali novac političkim kandidatima.

Zauzvrat, političari su davali braći najbolje infrastrukturne ugovore, osigurali im vlasničke poslovne informacije kako bi podržali njihove investicije i dali im kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, saopštilo je Ministarstvo finansija, javlja RSE.