Šahmanović “sasvim slučajno” boravio u Rusiji, a sada “sasvim slučajno” djeluje proruski

0
913
blank

Funkcioner Bošnjačke stranke i predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović, boravio je sredinom januara prošle godine u Čečeniji sa liderima opozicionog, prosrpskog DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, gdje se sastao sa predsjednikom Ramzanom Kadirovim i predstavnicima tamošnje vlade i parlamenta.

Šahmanović je kazao da je u posjetu Čečeniji išao kako bi obezbijedio ulaganja u Plav, dok su predstavnici opozicionog saveza kazali da očekuju ulaganja u sjever Crne Gore.

Nakon susreta sa Kadirovim, koji slovi za odanog predsjedniku Vladimiru Putinu, Šahmanović je rekao da će u Plavu sigurno biti sagrađeni jedan ili dva vjerska objekta, kupljeno imanje bivše fabrike protivgradnih raketa “19. decembar” i investirano u izgradnju žičare.

blank
Šahmanović sa predsjednikom Parlamenta Republike čečenije Mohamedom Hodžamedovičem i sekretarom opštine Plav Mirzom Medunjaninom

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović ogradio se na sjednici Predsjedništva te stranke od postupka predsjednika opštine Plav Orhana Šahmanovića, koji je bez znanja vrha stranke išao u posjetu kod predsjednika Čečenske Republike Ramzana Kadirova.

Bošnjačka stranka se nakon sjednice Predsjedništva nije oglašavala saopštenjem.

Na sjednici Predsjedništva je, prema saznanjima Pobjede, ocijenjeno da dovođenje funkcionera BS-a u kontekst sa osobama koje se nalaze na crnoj evropskoj listi nanosi štetu toj partiji, jer Vlada Crne Gore, čiji je član i BS, podržava stav EU.

POVEZANI TEKST – Šahmanović podržao Kalača: “Neka je hairli, iskreno smo uz Hazbiju”

I pored takvih stavova Predsjedništva, Šahmanović nije isključen iz Bošnjačke stranke.

Prema saznanjima Pobjede, dio funkcionera BS-a je na sjednici Predsjedništva izrazio sumnju u motive posjete Šahmanovića, jer im nije poznato da u tom dijelu Ruske Federacije ima strateških investitora.

Prema podacima ruske centralne banke, Čečenska Republika bez obzira na nalazišta nafte živi uglavnom od bogatih donacija budžetu od centralne vlasti u Moskvi, koju kontroliše predsjednik Vladimir Putin.

blank
Foto: SANA

Šahmanović podržao Kalača

Šahmanović je danas “iznenada” podržao predsjedničkog kandidata Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbiju Kalača.

“Ja se nadam da će Hazbija biti budući predsjednik. On je to zaslužio nakon svega onoga što je do sada uradio. Neka je hairli, iskreno smo uz Hazbiju”, kazao je Šahmanović.

Inače, Šahmanovićeva Bošnjačka stranka, na čelu sa predsjednikom Rafetom Husovićem, podržala je kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

blank
Bošnjačka zastava na antivladinim protestima u Podgorici

Podsjećamo, Hazbija Kalač je 2015. godine aktivno učestvovao na antivladinim protestima u Podgorici koje su organizovale prosrpske stranke u Crnoj Gori okupljene oko Demokratskog fronta.

“Kažu mi što ćete vi sa četnicima. Kažu vezali ste zastavu sa četnikom. Kažem im – vezali smo je sa srpskom i crnogorskom“, govorio je Kalač praćen dugotrajnim aplauzima.

blank
Kalač na protestima DF-a