Sandžačka teferič tradicija na Pešteri: Zvecka zlato na nevjestama u narodnim nošnjama

0
2197
blank
Screenshot/YouTube/ef media

Prva dva majska dana, na Pešterskoj visoravni, odavno su upisana u kalendar tradicije. Teferič (vašarske tradicije), koja se “reprizira“, svake godine, od 1. maja do poznih ljetnjih dana.

Sve počinje 1. maja u Karajukića Bunarima i Kladnici, u sjeničkoj opštini, a nastavlja se narednog dana u Delimeđu, na dijelu visoravni koji pripada tutinskoj opštini.

Na prostrane “razlivene“ poljane stiže se ranije. Dolaze ljudi sa svih strana, iz sela i gradova, iz dijaspore. Stari i mladi. Namjernici i radoznalci.

Tu su da se vide i vide, sretaju i nadmetaju, kolo zaigraju, statusne simbole “daju na znanje“, osvoje ili potvrde “počasti“…

Poljana je opasana luksuznim automobilima domaćih i inostranih registracija. Unutra je vašarski život.

Centralni dijelovi pripadaju ugostiteljskim šatrama. Od ranog jutra. Poljem se šire mirisi čuvenog pešterskog pečenja i obaveznog roštilja, piše “Danas“.

Malo dalje su sportska nadmetanja – bacanje kamena s ramena, bacanje ćuskije, utakmice u malom fudbalu trka konja, bez koje su vašari gotovo nezamislivi.

Vlasnici svoje konje, za tu priliku, posebno pripremaju. Šampionske titule “brane“ se jednu ili nekoliko godina uzastopno.

blank
Screenshot/YouTube/ef media

Na vašarištu, od jutra do mraka, pauze nema. Kratke šetnje progutaju po nekoliko kilometara pješačenja, ruke na stotine pozdravljanja i obrazi pretrpe isto toliko poljubaca. Zagledanjima i razgledanjima broja nema.

Oko podne počinje igranka. Lokalni muzičari, sa ustaljenim repertoarom i najjačim pojačalima, kreću u dobar posao.

Euri iz dijaspore započinju kolo. Mora da se zna, i to po nekoliko puta, ko za kolovođu plaća da kolo povede, pa da nastavi i dalje da vodi. Sve se plaća, i početak i nastavak. Jedno kolo “zaplete“ po nekoliko stotina eura.

Kad se kolo povede, počinje da se merka status domaćina i pešterskih sela i dijaspore.

Oko vašarišta su luksuzni četvorotočkaši, a u kolu zlatnici, đerdani od dvolirki, petolirki, šorvana, prstenje svih veličina i boja…

Zvecka zlato na “taze“ nevestama u narodnim nošnjama i na djevojkama, potencijalnim udavačama. Neka se vidi ko je gazda.

blank
Screenshot/YouTube/ef media

Posebno su interesantne neveste, koje na sebi imaju neparan broj zlatnika povezanih zlatnim okovima. Teško po kilogram, dva, a vredno i po stotinu i više hiljada eura. Da se vidi bogatstvo doma u koji je došla.

U kolu se još bolje vidi. Vodi kolo, pa nastavlja “i dalje“ da vodi po nekoliko puta. A, euri lete iz džepova svekara, očeva, braće, daidža, amidža.

Isto važi i za potencijalne udavače, koje mjerkaju domaćini za svoje nasljednike. I one, u dugim haljinama, vode kolo. I na njima zvecka zlato. Manje ga je nego na nevjestama.

Od preglasne muzike, koja mora da stigne do svakog ćoška na teferiču, ne čuje se zujanje kamera i škljocanje foto aparata. Zvanično da se zabilježi sve i prikaže na lokalnim televizijama, radi izbora najlepše nevjeste i mis vašara.

Mobilni telefoni su stalno dežurni za slanje vašarske atmosfere “upravo sad“.

Ostaje zapisano u vremenu, kakav je bio Prvi maj u Karajukića Bunarima i Kladnici, na vrhu Pešterske visoravni.

Izvor: Danas.rs