Sandžački Bošnjaci obilježavaju Dan zastave

0
280
blank
Ilustracija: Matica Bošnjačka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković čestitala je Bošnjacima 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave i tom prilikom ocijenila da je ovo jedan od najznačajnijih i najradosnijih nacionalnih blagdana, prenio je radio Sto plus.

Ona je u čestitiki poručila da “nas i ove godine bajrak poziva da stanemo ispod njega, jer samo zajedno možemo raditi na prosperitetu, boljitku i ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka”.

“Ako zajedno stanemo pod naš bajrak, imat ćemo zaklon i zaštitu i moći ćemo uživati u njegovom hladu. Bošnjakinje i Bošnjaci, budimo ponosni na našu tegobnu prošlost i budimo odgovorni prema budućnosti, naš resurs su mlade generacije kojima smo dužni obezbjediti zdrav ambijent u kome će stasavati svjesni svojih vrijednosti i posebnosti, u bogatstvu različitosti ostalih naroda”, istakla je Pramenković u čestitki.

BNV će Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježiti nizom kulturnih manifestacija.

Povodom toga sutra u 11 časova će biti organizovana izložba radova i dodjela nagrada pobjednicima likovnog konkursa “Boje moje zastave“.

Nakon toga u 12 sati planirano je svečano podizanje zastave na jarbol na platou ispred Vijeća.

U ponedjeljak 15. maja u svečanoj Sali Doma kulture u Prijepolju biće promovisana knjiga “Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“, autora Hivza Gološa.

Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni je dan na teritoriji Sandžaka. Na zgradama i prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima, uz državne simbole, istaknuta je i bošnjačka zastava.

Dan Bošnjačke nacionalne zastave od 2005. godine je jedan od tri tvanično priznata blagdana Bošnjaka u Srbiji.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani, utvrđeni su odlukom BNV-a. Osim ovog, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. jul – Dan sjećanja.

Redakcija portala Sandzacke.rs svim Bošnjacima Sandžaka, Srbije, Crne Gore i svijeta upućuje čestitike povodom 11. maja, Dana bošnjčke nacionalne zastave.