Sandžački retrovizor / Kako su srbijanski mediji 2004. pisali o ranjavanju Jukovića

0
2422
blank

Politika na život i smrt, Večernje novosti 13. septembar 2004.

Od subotnjeg sukoba pristalica SDA i SDP, u Novom Pazaru je mirno, ali se nastavljaju međusobna optuživanja.

Koalicija “Lista za Sandžak” saopštila je da je poslije hapšenja Aldina Dolovca zvanog Diko i Emira Rapovića zvanog Emir Bombaj građanima jasno ko je izazvao sukobe u Novom Pazaru, jer su njih dvojica članovi Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

Portparol “Liste za Sandžak” Fikret Nikšić izjavio je da su privedeni, zapravo, članovi obezbjeđenja SDP.

“Zato ćemo tražiti od Svetozara Marovića i Vojislava Koštunice da smijene Rasima Ljajića sa mjesta ministra za ljudska prava”, rekao je Nikšić.

Dvojica pritvorenih zbog incidenta u Novom Pazaru sami su se predali policiji i izjavivši da su pucali u vazduh, kazao je juče agenciji Beta predsjednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je Emir Rapović član njegove stranke, a da je Aldin Dolovac iz agencije “Federal”, koju je Sandžačka demokratska partija po ugovoru angažovala za obezbjeđenje stranačkih prostorija. Kako Beta navodi njegove riječi, poslije incidenta Dolovac i Rapović došli su u stranačke prostorije i ispričali šta se dogodilo.

Oni su, kako je kazao Ljajić, ispričali da su nakon što je počeo napad na prostorije, u strahu da će pristalice Sulejmana Ugljanina ući u stranku, pucali u vazduh.

“Potom su otišli u policiju i prijavili se”, rekao je Ljajić.

Predsjednik SDP je ukazao da je MUP Srbije u prvom saopštenju, poslije incidenta, naveo da su u sukobu dva nepoznata lica ispalila “više projektila u pravcu zgrade SDP” i tako ranili slučajne prolaznike, dok su u drugom saopštenju Dolovac i Rapović označeni kao osumnjičeni za ranjavanje prolaznika.

Prema njegovim riječima, nekoliko žena koje rade u okolnim prodavnicama, nakon što su čule drugo saopštenje MUP, dale su izjave o tome šta se dešavalo.

“Jedna je rekla da je vidjela da je jedan od onih koji su pucali ka prostorijama SDP čak promijenio šaržer”, rekao je Ljajić i dodao da policija nije saopštavala da traga za njima.

Predsjednik SDP je potvrdio da su Dolovac i Rapović još uvijek u pritvoru, ali je ocijenio da će oni biti terećeni samo za remećenje javnog reda i mira.

Juković kritično

Ćamil Juković, ranjen u tuči pripadnika SDP i SDA u subotu u Novom Pazaru, i dalje je na šok-odjeljenju Urgentnog centra u Beogradu. Ljekari kažu da je on van životne opasnosti, ali dodaju da je u ovom trenutku nezahvalno davati bilo kakve prognoze o ishodu liječenja.

Juković je svjestan, ali zbog povrede desnog plućnog krila teško govori. Zbog prostrelne rane kičmene moždine neizvesno je da li će biti operacije i kada će ona moći da se izvrši.

Zasada je hirurški zahvat isuviše rizičan, tako da se metak i dalje nalazi u kičmenom kanalu. Ako do operacije i dođe, ljekari ne znaju kakve će da budu posljedice ranjavanja. Ne može da se utvrdi ni da li će Luković, zbog povreda četvrtog i petog pršljenja, ostati invalid.