Sandžački retrovizor / Ljajić: Zakasnili smo, Đerleka je trebalo smijeniti još ranije

0
2002
blank

SANDŽAČKI RETROVIZOR: Rasim Ljajić (15.09.2009.)

Skupština grada Novog Pazara smijenila je septembra 2009. godine gradonačelnika Mirsada Đerleka, a ne njegovo mjesto imenovala je Meha Mahmutovića, funkcionera Sandžačke demokratske partije.

Prethodno je predsjednik Skupštine grada Milan Veselinović podnio ostavku. Za smjenu Đerleka glasalo je 28 odbornika koliko je glasalo i za imenovanje Mahmutovića.

Smijenjeni Mirsad Đerlek nije prisustvovao zasjedanju skupštine, a potom je održao pres konferenciju na kojoj je rekao da je 15 mjeseci radio pošteno.

“Zatekao sam dug od 11 miliona eura, a vratio sam 30 odsto duga. Trudio sam se da se oduprem pritiscima partijskih kolega da rasprodam imovinu grada. Želeo sam da spasem TK “Raška” i holding “Vojin Popović”, zbog toga su se naljutio ministar Dinkić, ali baš me briga”, rekao je Đerlek.

Predsjednik SDP Rasim Ljajić rekao je u izjavi za “Blic” da smijenjeni gradonačelnik Mirsad Đerlek (sada njegov zamjenik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekominukacija) nije imao dobre rezultate u vođenju opštine i da je godinu dana bio posvađan sa svima i u rukovodstvu Novog Pazara i u stranci.

“Računao sam da je neiskusan i da će vremenom ostvariti neke rezultate i zato sam spriječio već dva-tri pokušaja da bude smijenjen. Činjenica je da je on najodgovorniji za vrlo loše odnose i na kraju sam morao da se opredijelim između njega ili cijele stranke”, kazao je Ljajić.

On je dodao da smjena gradonačelnika nije ni u kakvoj vezi sa protestom radnika u TK “Raška”, a “svako Đerlekovo pozivanje na to je jeftin i providan pokušaj manipulacije i dokaz da smo zakasnili sa smjenom”.