Sandžački retrovizor / Sada su zajedno, a nekada su se žestoko sukobljavali i u Skupštini

0
2245
blank
Foto: Latif Adrović

SANDŽAČKI RETROVIZOR: Meho Omerović, Bajram Omeragić, Esad Džudžo (Večernje novosti, 13. novembar 2007. godine)

Parlamentarci Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina i Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića ranijih godina imali su redovne duele i sukobe i u samoj Narodnoj Skupštini.

Ovo, kako su ga beogradski mediji označavali “novopazarsko odmeravanje snaga za skupštinskom govornicom” kulminiralo je 2007. godine.

Beogradske “Novosti” pisale su tada da se sporenje oko događaja u Altum-alem džamiji prebacilo na teren izbora sudija Ustavnog suda, i da su se odnosi između dvije sukobljene političke opcije kretali su se na ivici incidenta.

Naime, Bajram Omeragić, poslanik Liste za Sandžak, iznio je sa govornice da mu je Meho Omerović iz SDP usred Skupštine prišao i rekao da mu “ovo nije Novi Pazar i da će u Beogradu da ga proguta mrak”.

“Nedopustivo je da se narodnom poslaniku prijeti da će da ga proguta mrak. Prenio sam sve ovo šefu poslaničke grupe DS Nadi Kolundžiji i zatražio da to prenese predsjedniku Borisu Tadiću”, rekao je za “Novosti” Omeragić.

Navodno, Omerović je od Omeragića tražio da Klub stranaka manjina povuče prijedlog za sudiju Ustavnog suda, a “da će se u protivnom naći u kontejneru”.

Omerović je odmah negirao te optužbe navodeći da “svi koji ga poznaju znaju da on rijetko psuje, vrijeđa, a prijetnjama se sigurno ne služi”.

Ovaj skandal, po njegovom mišljenju, izazvala je kandidatura sudije Okružnog suda u Novom Pazaru Zajnepe Kavrajić koju je za sudiju ustavnog suda predložila poslanička grupa manjina – Lista za Sandžak, Unija Roma Srbije i Koalicija Albanaca Doline.

“Umjesto da govori o kandidatu, Omeragić izmišlja i mene optužuje za nešto što je monstruozno i strašno. Zaprepašćen sam dokle je taj čovek spreman da ide”, rekao je za “Novosti” Omerović.

(Bajram Omeragić danas je savjetnik ministra Rasima Ljajića.)

Bojkot parlamenta zbog upada u Altum-alem džamiju

Esad Džudžević (sada Džudžo) je za “Novosti” tada rekao da će poslanici Liste za Sandžak bojkotovati rad parlamenta sve dok državni organi ne razoružaju sve koji su zaposeli Altum-alem džamiju u Novom Pazaru.

“Dobili smo najave iz ministarstava policije i vjera da će uslijediti konkretne akcije, tako da se nadam da nećemo bojkotovati skupštinu”, rekao je Džudžević.

Prije mjesec dana, i poslanici Sandžačke demokratske partije bili su u jednodnevnom bojkotu parlamenta kako bi izdejstvovali suspenziju policajaca koji su ušli u sjeničku džamiju. I uspjeli su, prenijele su “Novosti”.