SAZNAJEMO: Dogovoren zajednički nastup SDA i SDP na izborima za BNV

0
889
blank

Autor: Redakcija Sandžačkih novina

Kako Sandžačke novine nezvanično saznaju SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i SDP Rasima Ljajića postigle su okvirni dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, koji će se održati ove godine.

Kako navode izvori iz vrha dveju bošnjačkih stranaka, nastup na izborima za BNV biće sproveden putem zajedničke liste na kojoj će se naći kadrovi SDA i SDP.

Kako stvari stoje sasvim je izvjesno i da će politička grupacija okupljena oko Muamera Zukorlića imati svoju listu.

Ovim se otvara mogućnost da se pored ovih stranačkih lista pojavi i neka nezavisna lista, možda mlađih lica, koja će učmalu sandžačku političku scenu malo prodrmati i učiniti zanimljivijom.

Sasvim je sigurno da bi jedna takva lista imala značajan broj svojih simpatizera jer je narod u Sandžaku prezasićen jednim te istim likovima koji ovdašnjom javnom scenom vedre i oblače skoro tri decenije.

Dobri poznavaoci političkih prilika u Sandžaku smatraju da bi zajednička lista SDA i SDP zapravo odgovarala Zukorliću jer bi prema nekim procjenama osvojila manje glasova nego što bi to učinile dvije odvojene liste.

S druge strane, pojava samo dvije liste značila bi da će jedna od njih, sasvim sigurno, imati apsolutnu vlast i da će biti u prilici da upravlja svim resursima BNV.

Pojava treće liste, ili eventulno još nekih drugih listi, bila bi dodatna garancija da se može spriječiti samovolja i zloupotreba BNV.