SDA i SPP nikako da sklope koaliciju u Tutinu, zapelo kod utvrđivanja funkcionerskog “pazara“

0
288
blank

Opštinski parlament u Tutinu, ponovo, nema ni skupštinsku većinu, niti kvorum. Zbog toga je odloženo jučerašnje zasedanje.

Stara koalicija sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i GG “Tutin na prvom mjestu“ se raspala, a nova sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), nikako da se sklopi.

U skupštinskoj sali bili su samo odbornici SDA Sandžaka, i ne svi. U već viđenom maniru, donijeli su odluku da novi sjednicu zakažu za 28. mart.

Nadaju se da će, do tada, biti završeni razgovori o formiranju nove lokalne vlasti u koaliciji sa SPP. Uzdaju se u sporazum o saradnji, koji su u decembru prošle godine, potpisale te dvije partije o formiranju novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), piše list “Danas“.

To bi trebalo da bude “preslikano“ za stvaranje “stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama“, kako je najavio, početkom meseca, lider SDA Sulejman Ugljanin, uz konstataciju da razgovori “dobro idu“ i da bi sve trebalo da bude gotovo do kraja meseca.

Aktuelna dešavanja to demantuju. Zapelo je kod utvrđivanja funkcionerskog “pazara“. Sa druge strane, istaknuti članovi tutinskog odbora SPP, uporni su u protivljenju odluci stranačke centrale u Novom Pazaru. Teško im je da zaborave, petnaestogodišnju, netrpeljivost između ove dvije bošnjačke političke opcije.

Ukoliko dođe do “stvaranja stabilne skupštinske većine” biće to treća koalicija SDA u Tutinu, u ovom mandatu.

SDA lokalnu vlast, u toj opštini, predvodi od 1996. godine i sve do posljednjih lokalnih izbora samostalno je vladala.

Na posljednjim izborima osvojila je 18, od 37 mandata, pa je koaliciju pravila sa jednim odbornikom SNS i sa odbornicima SDP i Grupom građana, čiji su se kadrovi, pre nekoliko dana, povukli sa svih funkcija u toj opštini.

Zbog nezasjedanja više od tri mjeseca, kada su sednice zakazivane i otkazivane zbog nedostatka kvoruma, pričalo se o uvođenju prinudne uprave. To su, čak, zvanično tražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sadašnji koalicioni partneri Ugljaninove partije. Kako je prinudna uprava izbegnuta, iako su svi zakonski uslovi bili stečeni,javnosti je ostalo nepoznato.

Izvor: Danas.rs