SDA Sandžaka: Vučić da obustavi vojne vježbe i prekine stvaranje atmosfere rata u Sandžaku

0
1061
blank
Foto: Screenshot/Vojska Srbije

SDA Sandžaka oglasila se saopćenjem za javnost u kojem poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “da obustavi sve vojne vježbe i druge vrste demonstracija oružane sile u Sandžaku”.

Ugljaninova stranka navodi da već sedam dana nema odgovora zašto su srpske oružane snage u večernjim satima, iskakanjem iz helikoptera, “izvršile vazdušni desant na Novi Pazar”.

“Na opšte iznenađenje svih građana na nebu iznad Novog Pazara pojavili su se helikopteri iz kojih su sa punom ratnom opremom i naoružanjem iskakali pripadnici specijalnih jedinica srpske vojske spremni za borbena dejstva.

Do današnjeg dana javnost u Sandžaku nije upoznata ko je organizator, kako srpski mediji kažu, vojne vježbe pod nazivom ‘vazdušni desant na Novi Pazar'“, navodi se iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka ističe da o ovoj vježbi nisu zvaničnim dopisom, niti putem medija, obavješteni ni organi lokalne samouprave, a ni građani Novog Pazara.

“Nakon genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, neriješenih masovnih otmica i ubistava Bošnjaka Sandžaka od strane srpskih oružanih snaga, genocidnih prijetnji srpske policije iz Priboja, sve ovo predstavlja kontinuitet u institucionalnom zastrašivanju i prijetnji Bošnjacima Sandžaka”.

SDA Sandžaka pozvala je predsjednika Srbije “da obustavi sve vojne vježbe i druge vrste demonstracija oružane sile u Sandžaku i time prekine dalje stvaranje ratne atmosfere i zastrašivanje građana Sandžaka”.

“Pitamo predsjednika Srbije sa kojim ciljem državni organi u Sandžaku stvaraju atmosferu rata?”, navodi se na kraju saopćenja SDA Sandžaka.