SDA Tutin traži od Gegića ostavku na mjesto narodnog poslanika

0
875
blank

Ogranak SDA Sandžaka u Tutinu zatražio je od narodnog poslanika i visokog funkcionera ove stranke Bajra Gegića vraćanje mandata narodnog poslanika kao i mandata odbornika u lokalnom parlamentu Tutina, saznaju Sandžačke.

U dopisu SDA, u koji su Sandžačke imale uvid, navodi se da je ogranak ove stranke u Tutinu razmatrao Gegićev rad i djelovanje kao narodnog poslanika u Skupštini Srbije i da mu se na teret stavlja, prije svega, to što on navodno djeluje samostalno i suprotno Programu i Statutu stranke.

Gegiću se zamjera i to što kao narodni poslanik ne podnosi izvještaj o svom radu, kao i odbijanje zvanične komunikacije sa predstavnicima ogranka SDA u Tutinu.

Podsjećamo da su građani, članovi i simpatizeri SDA Sandžaka, ali i pojedinci iz drugih bošnjačkih partija iz Tutina, jučer započeli potpisivanje otvorenog pisma u kojem se, između ostalog, ističe da u posljednje dvije godine “nakon tragične pogibije Šemsudina Kučevića, pojedini predstavnici SDA Sandžaka u lokalnim organima vlasti u Tutinu, koji nemaju nikakav izborni legitimitet ispoljavaju veliku bahatost, nepotizam i nesposobnost. Ta njihova bahatost više je nego jasna, a posebno je vidljiva ovih dana, kada više ne može  da se sakrije da je naša lokalna vlast ogrezla u kriminalu i korupciji.”

“Na temelju činjenice da smo od 1990. godine SDA Sandžaka izgradili i očuvali kao svenarodni pokret Bošnjaka Sandžaka, da smo u proteklih 30 godina nesebično ulagali napore na zaštiti dostojanstva našeg naroda, smatramo da imamo obavezu da se obratimo građanima Sandžaka, a prvenstveno stanovnicima opštine Tutin”, navodi se u otvorenom pismu.

Potpisnici otvorenog pisma, kako ističu, ogorčeni su postupkom lokalnog ogranka stranke koji je iz članstva isključio jednog od njenih osnivača Esada Džudža i otišao korak dalje tražeći od Bajra Gegića da podnese ostavku na mjesto narodnog poslanika.

Ističući da su predstavnici  lokalnih organa vlasti “u posljednje vrijeme u bescijenje rasprodali veliki dio opštinske imovine, između ostalog, zemljište u centru grada i prigradskim naseljima, taksi parking, gradsku pijacu, a na posljednjem skupštinskom zasijedanju 26. decembra poslovni prostor u objektu Doma kulture”, prvi potpisnici pisma  ističu “da im, nalažost, logistiku u svim tim nečasnim poslovima upravo daje SDA Sandžaka”.

Na kraju otvorenog pisma javnosti, upućuje se poruka građanima opštine Tutin, ali i lideru SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu da je “očigledno da pojedini centri svjesno urušavaju sve vrijednosti koje su nas u najtežim vremenima držale na okupu. Imamo obavezu da budemo jedinstveni i odlučni u namjeri da promijenimo postojeće nepodnošljivo stanje u Tutinu, kao i odnos prema Tutinu svih onih koji misle da im Tutin i njegovi građani koriste kao neiscrpni rezervoar za glasanje”.

blank
Esad Džudžo i Bajro Gegić

Ovim otvorenim pismom zatraženo je od predsjednika SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina da se javno izjasni o postupcima organa lokalne vlasti  i povjereništva stranke u Tutinu.

“Zato pozivamo osnivače i članove SDA Sandžaka, kao i sve koji vjeruju i slijede političku filozofiju Alije Izetbegovića, sve one kojima je ‘Tutin na prvom mjestu, a Sandžak u srcu’ da podrže ovo naše obraćanje javnosti, navodi se na kraju otvorenog pisma građana Tutina.

Kako Sandžačke nezvanično saznaju, narednih dana potpisnici ovog otvorenog pisma sastaće se sa narodnim poslanikom SDA Sandžaka Bajrom Gegićem.

Simptomatično je to da zahtjev za Gegićevom ostavkom na mjesto narodnog poslanika i isključenje nekadšnjeg predsjednika BNV Esada Džudža iz članstva SDA Sandžaka dolaze nakon informacija u medijima da bi na predstojećim opštim izborima jedna od učesnica mogla biti i Grupa građana, koja bi okupila nekoliko dobro poznatih ličnosti iz svijeta politike u Tutinu.

Komentarišići odluku lokalnog odbora SDA o isključenju iz stranke, Džudžo je nedavno za list “Danas” ocijenio da je ona nelegitimna i da tutinski ogranak te partije “nema nikakav izborni legitimitet nakon tragične smrti Šemsudina Kučevića”, bivšeg predsjednika opštine Tutin i jednog od čelnika SDA Sandžaka, zahvaljujući kome ta stranka u Tutinu ima apsolutnu vlast od 1996. godine.

Džudžo istakao da je ta partija “u posljednje dvije godine izgubila kompas i nalazi se u ćorsokaku iz kojeg ne vidi izlaz”.

“Ne prepoznajem političku ideju na kojoj je nastala SDA Sandžaka prije trideset godina, za koju sam se borio ja i hiljade drugih Bošnjaka koji su u njoj vidjeli svebošnjački nacionalni pokret”, objašnjava bivši predsjednik BNV i potvrđuje da je ovo nastavak obračuna s njim, započet, u junu prošle godine, kada je smijenjen sa funkcije predsjednika bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Džudžo je prethodno za dnevni list “Danas” rekao da će “podržati Gegića, ukoliko se odluči na adekvatan odgovor”.

“Koliko ja znam, Gegić pokazuje spremnost da odgovori na nezadovoljstvo građana i članstva stanjem u stranci generalno, a posebno krizom u lokalnoj upravi u Tutinu, koja nema izborni legitimitet nakon tragične smrti Šemsudina Kučevića. Ako se on odluči na adekvatan odgovor, imat će moju podršku lično i Centra za bošnjačke studije”, rekao je Džudžo za ove dnevne novine.

Izvor: Sandzacke.rs