SDA U ZMAJEVOM GNIJEZDU: Ko je čovjek koji je uzdrmao Ugljaninovu vlast u Tutinu?

0
687
blank
Husein Memić i Besim Hamzagić (Foto: SDP)

Sjednica lokalnog parlamenta Tutina, koja je trebalo da počne danas u 11 sati, odložena je za 12 časova zbog nedostatka kvoruma. Međutim, ni tada nije održana iz istog razloga, pa je odložena za sutra.

Ukoliko na sutrašnjem skupšinskom zasjedanju ne bude prisustvovao dovoljan broj odbornika, najmanje 19 koliko čini većinu u tamošnjem lokalnom parlmentu, moglo bi doći do uvođenja prinudne uprave i raspisivanja novih izbora u toj sandžačkoj opštini.

Radom lokalne samouprave nezadovoljni su građani i opozicione partije, a povrh svega tu su i unutarstranačke svađe u stranci Sulejmana Ugljanina, koja vlast ovoj opštini obnaša od 1996. godine.

Njihova višedecenijska neprikosnovena vlast u Tutinu ozbiljno je poljuljana nakon zadnjih lokalnih izbora 2020. godine na kojima je SDA, od 37 odbornika, osvojila 18 mandata, 11 Stranka pravde i pomirenja (SPP), 5 Grupa građana “Tutin na prvom mjestu“, 2 SDP i jedan mandat SNS.

SDA nakon ovih izbora čudnom akrobatikom opstaje na vlasti, zahvaljujući podršci jednog odbornika Srpske napredne stranke, a kasnije im se pridružuju i dva odbornika SDP. U toj vladajućoj većini SDP je bila manjinski partner, ali i “jezičak na vagi“ u opštini u kojoj je SDA Sandžaka i dalje zadržala glavnu riječ.

Povratak “Zmaja” i uzdrmana vlast u Tutinu

Međutim, početkom godine dolazi do inteziviranja političke krize vlasti u ovoj opštini, što se otpilike poklapa sa kadrovskim promjenama u vrhu lokalnog odbora SDP u Tutinu, kada novoizabrano rukovodstvo na čelu sa diplomiranim ekonomistom Besimom Cakom Hamzagićem počinje da redefiniše odnose unutar koalicije sa SDA, a počinju se čuti i brojne kritike na račun funkcionisanja lokalne vlasti.

Već na samom početku svog političkog angažmana u SDP Hamzagić je pokazao odlučnost da u budućem radu uloži puno energije i truda na realizaciji brojnih projekata koji će donijeti koristi lokalnoj zajednici, s optimizmom gledajući na ulogu SDP-a u tim procesima.

Hamzagić tada ističe da su u SDP Tutin odlučni da u budućem radu ulože puno energije i da će biti posvećeni realizaciji brojnih projekata koji će donijeti koristi lokalnoj zajednici.

“Najvažnije od svega jeste da nastavimo politiku koju je kreirao naš lider Rasim Ljajić, a to je politika srednjeg puta. Politika srednjeg puta je da uradite maksimum za zajednicu realizacijom brojnih projekata i predstavite Sandžak u najboljem svjetlu. Na drugoj strani je poltika normalnosti koju pokazuje SDP. U našoj opštini su rođena dva veoma važna čovjeka – rahmetli Šemsudin Kučević i rahmetli Muamer Zukorlić, a SDP im je ukazala puno poštovanje”, izjavio je tada Hamzagić.

blank

Ubrzo nakon toga Hamzagić, vođen svojom nesebičnom požrtvovanošću za dobobit lokalne zajenice kojoj pripada, kreće sa riječi na djela.

“Vjerujem da će politika SDP i moj lični angažman doprinijeti poboljšanju međuljudskih odnosa koji su nažalost narušeni zahvaljujući politici. Mislim da mi u Tutinu možemo da živimo kao velika porodica, u slozi, a mi kao zajednica moramo da branimo prava svakog pojedinca od svakog ko ta prava ugrožava”, ocjenjuje u izjavi za portal Kazaljka.net Hamzagić.

Nakon izbora novog rukovodstva ogranka SDP u Tutinu, lider i osnivač ove stranke Rasim Ljajić pokazuje ogromno interesovanje i velika očekivanja od stranačkog tima koji tamo gradi, o čemu svjedoče njegove učestale posjete gradu na Vidrenjaku.

Hamzagić tada u izjavi za medije kaže “da politika zahtijeva pragmatizam i zdravu logiku, posebno u vremenima u kojima nacionalizam bukti na sve strane”.

“Građani moraju biti svjesni značaja ovih izbora i vremena u kojem živimo. Trenutno u Evropi bukti rat i moramo biti mudri, jer su ratna dejstva na samo 700 kilometara od nas. Srbija i njen predsjednik zauzeli su dobar stav neutralnosti uprkos pritiscima”, kazao je Hamzagić.

Ocijenio je da je SDP na dobrom putu i da ima mnogo razloga zašto od građana traži podršku “jer politika Rasima Ljajića je garant stabilnosti i mira na ovim prostorima”. Također je kazao da SDP vodi pozitivnu kampanju i da se ne bavi se drugima.

Situaciju u Tutinu tada ocjenjuje alarmantnom u svim oblastima.

“Nemoguće je uraditi nešto značajno bez pomoći države. Probleme vodosnabdijevanja, infrastrukture i visoke nezaposlenosti nemoguće je riješiti u kratkom roku i bez pomoći države. Bojim se, ako ne budemo energični, stranačke skupove ćemo praviti po Evrpopi, jer će svi da odu”, kazao je Hamzagić za portal Kazaljka.net.

Početkom maja ove godine Hamzagić radi na povezivanju sa opozicijom u lokalnom parlamnetu, ali zajednički jezik nalazi jedino sa Grupom građana “Tutin na prvom mjestu” Bajra Gegića.

Tada ove dvije političke opcije formiraju zajedničku odborničku grupu od sedam odbornika i donose zajedničku odluku o prestanku učešća u daljem radu lokalnog parlamenta, sve dok se, kako navode u zajedničkom saopćenju, ne stvore uslovi za uspostavljanje sistema vlasti koji će da odgovori interesima svih građana opštine Tutin.

“Naša odbornička grupa, kao što smo ranije i najavili, neće dalje učestvovati u radu lokalnog parlamenta, sve dok se ne stvore uslovi za uspostavljanje sistema vlasti koji će da odgovori interesima svih građana opštine Tutin. Smatramo da je trenutno stanje u opštini veoma loše i neodrživo, i mi ćemo izaći sa jasnom platformom za rješavanje nagomilanih problema u opštini Tutin.

Pozivamo sve političke subjekte u Tutinu koji su iskreno za rješavanje lošeg stanja i nagomilanih problema u našem gradu da nam se pridruže, a sve u cilju najboljih interesa svih građana opštine Tutin”, navode u svom saopćenju.

Ističu da su njihovi prioriteti “usmjereni na rješavanje višedecenijskih problema sa kojima se suočava naša opština, kao i na politiku projekata koja bi u mnogome promijenila trenutnu tmurnu sliku naše opštine”.

“Mi smo spremni da pregovaramo sa svim političkim opcijama sa kojima budemo mogli da uspostavimo konsenzus oko ovih prioriteta, i da na taj način formiramo skupštinsku većinu”, poručeno je u zajedničkom saopćenju.

Krajem maja, nakon zvaničnog poziva Stranke pravde i pomirenja u Tutinu predstavnicima opozicije oko formiranja nove skupštinske većine i prevazilaženja političke krize u ovoj opštini, dolazi i do zajedničkog sastanka u prostorijama ove partije sa delegacijom SDP i Grupe građana “Tutin na prvom mjestu”. No, razgovori tri političke opcije tu se, makar zvanično, završavaju uprkos obećanjima da će se oni nastaviti.

Kulminacija političke krize: SDA na koljenima, spremna na ustupke

Krajem juna, nije bilo kvoruma za održavanje sjednice lokalnog parlamenta Tutina. Opozicija nije došla, a nije došao ni odbornik naprednjaka, koji je dao većinu u lokalnom parlamentu.

Sjednica je održana u narednom pokušaju, nakon razgovora čelnika SDA Sandžaka i SNS, jer se jedini odbornik iz SNS vratio u skupštinsku većinu.

SDA Sandžaka u novonastalim okolnostima biva primorana na pregovore sa opozicijom, ali i sa svojim donedavnim partnerima iz Sandžačke demokratske partije, koji su nakon svoje prvobitne greške i ulaska u koalicionu vlast sa SDA u Tutinu, ipak, pokazali određeni stepen svijesti o neophodnosti promjena u Tutinu, koje očito nisu moguće sa Ugljaninovom strankom.

blank
Foto: SDP Tutin

Kao relativni pobjednik predhodnih lokalnih izbora sa 18 odborničkih mandata SDA biva primorana na tešku borbu za dalji opstanak na vlasti. Pred njima je, u nedostatku samosvijesti o neminovnosti odlaska sa vlasti, odluka o odricanju od “komotne pozicije” i žrtvovanja jednog broja “omraženih funkcionera” iz sopstvenih redova zarad kakvog-takvog opstanka na vlasti.

U javnosti se, kao glavni uslov za formiranje nove vlasti, pominje zahtjev za uklanjanje trojice “najomraženijih funkcionera” SDA sa pozicija u opštinskoj upravi Tutina. Išlo se čak, prema nekim saznanjima, i do zahtjeva za njihovom marginalizacijom u matičnoj stranci.

Vrlo brzo se pokazuje da je SDA, zarad ostanka na vlasti, spremna i kadra i za takav ustupak opoziciji. Nesuglasice unutar Opštinskog odbora SDA, na čijem čelu je narodna poslanica Selma Kučević ubrzo izlaze u javnost, a strasti pokušava da smiri lično Sulejman Ugljanin, ali bez mnogo uspjeha.

Do kulminacije dolazi prije nekoliko dana, kada predsjednik tutinske opštine Salih Hot smjenjuje dvojicu svojih pomoćnika i stranačkih kolega, Pajaza Jusufovića i Esada Holića. Njih dvojica su označeni kao “generatori krize“ u lokalnoj samouptavi i partiji. Zatražena je i smjena načelnika Opštinske uprave Adnana Šehovića.

Ove smjene otvorile su prostor za spekulacije o novoj skupštinskoj većini. Govorilo se da bi u koaliciju sa SDA mogli da uđu još i dva odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i 5 odbornika grupe građana “Tutin na prvom mestu“, na čijem čelu je, nekada visoki funkcioner SDA, Bajro Gegić.

Upućeni tvrde da pregovori između tri strane i dalje traju “intezivno, javno i tajno”.

Odbor SDA sa Donje Pešteri, odakle su smijenjeni Jusufović i Šehović, poručio je stranačkoj centrali u Novom Pazaru da ne odobrava koaliciju sa Gegićem.

Lider SDA Sulejman Ugljanin ubrzo im je odgovorio zaprijetivši “da će svi stranački funkcioneri koji ne budu poštovali partiju biti smenjeni“ i da funkcioneri u opštini Tutin “treba da shvate da se politika vodi u stranci, a ne u lokalnoj samoupravi“.

I na kraju, objašnjenje naslova ovog teksta inspirisanog nazivom kultnog filmskog ostvarenja. Aktuelni problemi SDA Sandžaka, nikad veći tokom njihove neprikosnovene vlasti u Tutinu, došli su nakon kadrovskih promjena u tutinskom odboru SDP i povratkom na lokalnu političku scenu Besima Caka Hamzagića, poznatog i pod nadimkom “Zmaj”.

Izvor: Sandzacke.rs