SDP kritikuje Konakovićevu posjetu Srbiji: Pravi razdor među Bošnjacima

0
246
blank
Foto: BNV

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ove sedmice nalazio se na balkanskoj turneji u sklopu koje je posjetio Hrvatsku, Crnu Goru, a jučer i danas sastaje se sa zvaničnicima i u susjednoj Srbiji.

Povodom njegove posjete Srbiji oglasila se Sandžačka demokratska partija koja je oštro kritikovala to što se novoizabrani šef bh. diplomatije nije susreo niti sa jednom bošnjačkim političarem.

Saopštenje stranke na čijem je čelu Rasim Ljajić prenosimo u cijelosti:

“Sandžačka demokratska partija izražava najoštriji protest protiv odluke ministra u Vijeću ministara BiH Elmedina Konakovića da tokom svoje posjete Srbiji zaobiđe legitimne predstavnike bošnjačkog naroda ove zemlje”, navode na početku.

Ističu da Konaković nije razgovarao u Beogradu sa ministrom turizma i omladine, Huseinom Memićem, a prilikom posjete Novom Pazaru nije se udostojio da posjeti Gradsku upravu.

“Na ovaj način Konaković nastavlja svoju politiku iz vremena dok je bio u opoziciji, kojom dodatno pravi razdor i podjele među bošnjačkim narodom u Sandžaku. Ni jedna vlast u BiH od devedesetih godina do danas nije činila ovo što sada radi Konaković”, smatraju.

Sandžačka demokratska partija napominje da je imala više nego korektan odnos i dok je na vlasti u Sarajevu bila i SDP i SDA.

“Ovo što radi Konaković je nešto još nezabilježeno u novijoj političkoj historiji. Kao političar on ima pravo da favorizuje bilo koju političku stranku u Sandžaku, ali za jednog državnog funkcionera ovo je neprimeren, nediplomatski i nemoralan postupak. Još je neuobičajenije da su razgovori sa Memićem i gradnonačelnikom Biševcem već bili zakazani, a onda na volšeban način otkazani, bez ikakvog objašnjenja”, poručili su.

Podsjetimo, Konaković je prilikom posjete Novom Pazaru poručio da će u narednih nekoliko mjeseci Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru otvoriti svoja vrata i riješiti pitanje stabilnog funkcionisanja ove ustanove.

Konaković je nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) rekao da je jedan od važnih dijelova sastanaka sa zvaničnicima u Beogradu bio Sandžak i stanje Bošnjaka u ovom dijelu Srbije.

Predsjednica BNV Misala Pramenković rekla je da su razgovarali o stanju i statusu Bošnjaka, kako u zakonodavnom okviru tako i stanju na terenu.