Šef NATO-a poslao poruku političarima u BiH: Uzdržite se od retorike podjela

0
282
blank

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem u Briselu pozvao sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela.

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a u Briselu održao sastanak sa Bećirovićem.

Kako se navodi u saopštenju NATO-a objavljenom nakon sastanka, Stoltenberg je posebno istakao važnost stabilnosti u regionu, napominjući da je to od strateškog značaja za NATO.

Stoltenberg je kazao da se vlasti Bosne i Hercegovine trebaju i dalje fokusirati na reforme i zaštititi multietničke institucije na svim nivoima.

U saopštenju se navodi da su se Stoltenberg i Bećirović osvrnuli i na zabrinutosti zbog separatističkih postupaka i retorike podjela koja bi “mogla biti plodno tlo za zlonamjerne strane aktivnosti”.

“Generalni sekretar pozvao je sve političke lidere u zemlji da se uzdrže od retorike podjela i poduzmu konkretne korake ka unutrašnjem pomirenju”.

Stoltenberg je istakao da NATO u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, dodajući da podržavaju aspiracije BiH za ulazak u NATO.

Naglasio je da paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, koji je u pripremi, ima za cilj jačanje kapaciteta odbrane i sigurnosti zemlje, te da će podrška reformama u sektoru odbrane biti nastavljena.