Šešelj: Ako SNS ne bude imala potrebnu većinu, moraće u koaliciju sa radikalima

0
528
blank

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da će predložiti Centralnoj otadžbinskoj upravi te stranke da izglasa da podrže predsjednika Srpske napredne stranke na predstojećim predsjedničkim izborima, ali i da formiraju koaliciju sa SNS u parlamentu, ukoliko naprednjaci ne budu imali većinu.

Šešelj je u svom obraćanju na skupu SRS u sali opštine Stari grad u Beogradu rekao da njemu ništa ne bi značilo da na predsjedničkim izborima dobije pet, šest ili sedam odsto glasova, ali da bi to dovelo u pitanje pobjedu Vučića u prvom krugu.

“Nećemo prestati da ga kritikujemo za sve što se ne slažemo, što smatramo neispravnim, ali moramo priznati da je odoleo pritiscima da Rusiji zavede sankcije, da prekine odnose sa Rusijom i Kinom, da se u formi zakletve više puta izjasnio da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da štiti Republiku Srpsku, što pomaže Srbe u Crnoj Gori i tako dalje“, rekao je Šešelj.

Ocijenio je da bi, ukoliko se ode u drugi krug glasanja na predsjedničkim izborima, “prozapadne izdajničke stranke organizovale velike demonstracije i nemire sa krvoprolićem”.

“Možda se ispostavi da mu naša podrška nije ni potrebna, ali nije bitno. Važno je da je naša savest čista. To što ga podržavamo, ne znači da mu dajemo befel za svaki njegov potez, opet će naša kritika biti najoštrija”, istakao je predsednik radikala.

Dodao je i da će SNS, ukoliko ne bude sama imala većinu na parlamentarnim izborima, morati da pravi koaliciju sa SRS.

“Ja sam realista. Ni na ovim izborima ne možemo imati više glasova od naprednjaka, ali ako oni padnu ispod 50 posto, a mi budemo imali jaku poslaničku grupu, onda mogu da biraju da li će sa nama u koaliciju ili sa ovim izdajničkim prozapadnim strankama”, naveo je Šešelj.

Ocijenio je da će SRS izazvati “uragan” na političkoj sceni, da će se vratiti u skupštinu Srbije, kao i da dolazi “renesansa” te stranke.

“To nije po volji vlasti, a još manje je po volji prozapadne opozicije. I jedni i drugi će pokušati da nas spreče, ali sam ubeđen da ćemo se izboriti i da ćemo na biračkim mestima sačuvati naše glasove”, kazao je Šešelj.

Naveo je da će uvek biti kritički nastrojeni, bilo da su u opoziciji ili u vlasti, kao i da nikada neće dozvoliti da u Vladi Srbije sjede ministri poput Zorane Mihajlović ili Nebojše Stefanovića, ili onih koji su na sednici vlade glasali za uvođenje sankcija Rusiji i istakao da SRS u potpunosti podržava Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina.

“Mi jesmo u principu protiv rata, ali ovde se rat nije mogao izbeći. Rusija je trebala da dozvoli da Ukrajina uđe u NATO? Ne može. Pa da joj iz Ukrajine prete nuklearnim raketama koje bi za pet minuta doletele do Moskve? Ne može”, naglasio je lider radikala.

Ocijenio je da je zvanična reakcija Srbije na situaciju u Ukrajini “dosta uravnotežena i balansirana”.

“Za nas Srbe i za Rusiju je najvažnije što je Vučić odbio sve pritiske da se zavode sankcije. Srbija nikada neće zavoditi sankcije Rusiji”, kazao je Šešelj.

Izvor: Beta