Šešelj u Novom Pazaru 1994. prijetio Bošnjacima: Imam 30 hiljada prekaljenih četnika, ako zatreba…!

0
2592
blank
Foto Samir Delić

Piše: Fatih Hadžić

Nakon višegodišnjih otvorenih prijetnji sandžačkim Bošnjacima lider Radikala Vojislav Šešelj je u pratnji gomile tjelohranitelja 26. marta 1994. godine došao u Novi Pazar.

Nakon što je policija pohapsila kompletno rukovodstvo SDA Sandžaka i premlatila hiljade ljudi, Šešelj je iznenada posjetio Novi Pazar.

Trčeći je prošao dijelom grada u blizini Doma kulture, gdje je trebalo da održi sastanak Radiklane stranke i njenih pristalica, kojih je u to vrijeme među novopazarskim Srbima bilo prilično.

Kada su Pazarci čuli da je došao Šešelj, ubrzo su se okupili i izviždali ga. Šešelj je okupljene građane nazvao mudžahedinima i zaprijetio da će se sa njima obračunati isto kao i sa Muslimanima u Sarajevu i Zvorniku.

Šešelj i njegovi puleni su se utrkivali u prijetnjama i uvredama upućenim pripadnicima bošnjačkog naroda.

On je upozorio Bošnjake: “Imamo 30.000 četnika prekaljenih u svim borbama… u stanju su da dođu za 24 sata i budu ovdje, ako zatreba…“.

Na ovom skupu se obratio i Tomislav Nikolić koji je rekao: “Izražavam nadu da će do sukoba no ovom prostoru (Sandžak) doći uskoro, samo neka Muslimani krenu i dao bog da krenu”.