Shkelzen Maliqi: Prvog septembra moguća oružana pobuna Srba na Kosovu

0
602
blank
Foto: Privatna arhiva

Albin Kurti se držao dogovora da ne govori javno o čemu se pričalo u Briselu, naročito da ne daje zaoštrene izjave. Ovoga puta, Aleksandar Vučić je govorio za njega, iznoseći navodne radikalne zahtjeve Kurtija, zbog kojih je dobio pohvale od albanske javnosti”, kaže za Danas Shkelzen Maliqi, filozof i analitičar iz Prištine, prenoseći šta su građani Kosova mogli da čuju od tamošnjih zvaničnika o ishodu susreta dvojice lidera u Briselu.

Imajući u vidu da se predsjednik Srbije obratio javnosti, ne iznoseći nikakav plan za rješenje krize koja je početkom mjeseca prijetila da pređe u otvoreni sukob na sjeveru Kosova, oštrim i osuđujućim riječima karakterišući kosovsku stranu, sagovornik Danasa iz Prištine ističe da takav slučaj nije bio i na Kosovu, već su se tamošnji građani “informisali“ preko Vučića.

Rusi ne mogu izazvati rat širih razmjera kao devedesetih

Upitan o realnosti sukoba i novog rata na Kosovu, Shkelzen Maliqi kaže da su “sukobi niskog intenziteta mogući u mjeri u kojoj Vučić više ne kontroliše sve radikalne snage u Srbiji, one koje nisu zadovoljne procesima i žele da spriječe opredjeljenje Srbije za evropski put i uviđenje sankcija Rusiji“

“Ne znam kakva je realna opasnost od proruskih snaga u Srbiji i regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina…), koja žele da otvore novi front na Balkanu…, ali mislim da ne mogu izazvati rat širih razmera kao 90-tih godina”, smatra Maliqi.

Podsjetimo, u pokušaju da se smire tenzije na terenu nastale početkom avgusta, ali i u slučaju da je neophodna brza reakcija, KFOR je povećao broj vojnika u blizini Jarinja i Brnjaka. Istovremeno KFOR je pozvao sve strane da izbjegnu jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja.

Ovo je potvrđeno KoSSevu u Kancelariji za informisanje štaba KFOR-a, na upit o vidljivo povećanom prisustvu vojnika KFOR-a prethodnih dana na Severu.

Na terenu se mogu vidjeti trupe američkih i poljskih jedinica.

Kako navode u Kancelariji za informisanje KFOR-a, Regionalna komanda “Istok“ povećala je svoje prisustvo u blizini prijelaza Jarinje i Brnjak, uspostavila je nekoliko kontrolnih punktova kod saobraćajnica.

Beograd da ukine mere prema kosovskim građanima kada ulaze u Srbiju, ili da prihvati kosovske mere

“Po svemu sudeći, prošle nedjelje je u Briselu okončana faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji traje od negde 2010. ili 2011. godine. Dijalog je ionako već godinama bio zamro, obe strane su samo kupovale vreme i odlagale neminovno da se bave suštinom problema. Sam format skupa bio je drugačiji, uključen je Borelj, amerikanci su u igri, a i razgovaralo se, možda u ovoj fazi oprezno, o velkim temama završnog sporazuma”, kaže sagovornik Danasa.

Ovaj zaokret je u javnosti, dodaje on, donekle bio zamagljen zbog prividne urgentnosti suočavanja sa mogućom novom krizom na terenu.

“Naime za 1. septembar je kosovska vlada najavila početak primene mera reciprociteta na graničnim prelazima, što će opet izazvati reakciju Srba i možda i oružani otpor. Ova kriza je sigurno bila deo razgovora, ali iz jedne optike koja takođe pokazuje suštinski pomak. Mere reciprociteta kosovske strane imaju očiglednu podršku Zapada tako da Vučiću nije ostavljena odstupnica traženja privremenih ili palijativnih rješenja, već je izgleda vršen pritisak da Beograd prizna realnost, ako ne direktno priznanjem kosovske države, za to je ipak rano, a onda da prizna realnost reciprociteta, da Beograd ukine mjere prema kosovskim građanima kada ulaze u Srbiju, ili da prihvati kosovske mjere”, kaže Malići.

Samo što, smatra on, da je to bilo više tehničko pitanje, koje će rešiti pregovaračke ekipe.

Kosovo prvi test za odluku Srbije – Zapad ili Rusija

“Umjesto vještački izazvane ‘urgentnosti’ pobune lokalnih Srba, prema scenariju koji je ponavljan godinama, Vučić se u Briselu suočio sa aktuelnom geostrateškom urgentnošću prestrojavanja u odnosu na rat u Ukrajini. On se više ne može držati formule dvostruke lojalnosti, Zapad od Srbije traži da se opredijeli: želi li da postane deo EU, ili da zadrži bliske političke, ekonomske i vojne veze sa Rusijom. Oboje ne ide. A Kosovo je prvi test za tu odluku”, smatra Shkelzen Maliqi.

“Čini mi da se Kurti i Vučić ne mogu složiti iz premisa sa kojima nastupaju, ali mogu biti prisiljeni na slaganje na osnovu nekakvog balansiranog rješenja koje su inicijalno predložili facilitatori pregovora. To znači, Vučiću su ponuđeni određeni ustupci, kao što i Kurti treba da prihvati određene ustupke. Ovi prvi pregovori vjerovatno su opipavali puls obje strane. Ali veliki uslov je, kako ga ja vidim, da Vučić ne može više sjedeti na dvije stolice, treba se odreći Rusije i okrenuti Evropi. Za uzvrat, dobiće podršku za Otvoreni Balkan, kao poliugon regioinalnog uvježbavanja demoikratskih regulativa evropske unije”, mišljenja je sagovornik lista Danas.

Izvor: Danas.rs