Silajdžić: Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini pod hitno!

0
1696
blank
Foto: Klix.ba

Haris Silajdžić, bivši lider Stranke za BiH i jedan od najistaknutijih bh. političara u posljednje tri decenije, bio je gost u dnevniku na FACE televiziji.

Silajdžić je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji i krizi koja je najozbiljnija od završetka rata. Silajdžić je istakao da je dobro što neki pokazuju pravo lice govoreći da će upotrijebiti silu.

“Vjeruju da će međunarodna zajednica ići putem koji je najlakši i najbrži. Međunarodna zajednica posvećuje pažnju onima koji galame! Ostalima je sasvim dovoljno da šute”, kazao je on. 

“Rusija stoji iza svega što se događa”

“Ovdje su sankcije prevaziđene. Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini pod hitno. To trebaju NATO i EUFOR da urade ako nemaju neki dogovor sa Rusijom. Rusija stoji iza svega što se događa. Susjedi se pominju kao garant mira a ustvari im je rečeno da ne rade što su radili”, ističe Silajdžić.

“Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala. Ponavlja se ‘91. i ‘92. Ovdje imamo strane koje pregovaraju. Jedni su branili BiH i nisu nikoga napali. Druga strana su presuđene politike u Hagu. Imamo međunarodnu zajednicu koja kaže da pravimo kompromis. Kompromis između onih koji su napadali i onih koji sui se branili je na štetu evropskih standarda. Bosanskohercegovačka strana je pod pritiskom i ucjenama“, zaključio je Silajdžić.

“Palmer radi protivno svim američkim principima”

“Sve što Palmer radi je protivno svim američkim principima i onome kako se godinama Amerika odnosila prema Balkanu. Escobar kaže da Bosna i Hercegovina treba biti multietnična, inkluzivna, demokratska, suverena. U ovim pregovorima pravi se kompromis na račun svega o čemu je govorio Escobar. Pregovori se vrše u ambijentu ucjena. Većina u BiH nema glas. Da ima glas, mi bismo davno bili u NATO-u”, smatra Silajdžić.

U presudama konstitutivnost ne postoji i ne znam zašto se nameće. Ne znam zašto predstavnici međunarodne zajednice idu ususret onima koji neće ni demokratiju ni evropske principe. Razlozi su geopolitičke prirode, ali naša je krivica. Razgovarao sam sa moćnim čovjekom iz SAD-a koji mi je rekao: “Tužni smo; srce nam se slama zbog toga što ne radite kako treba u Washingtonu.”

Sada pregovaramo pod ucjenama Dodika. To nisu pregovori! Građani se pitaju šta se dešava. Ako bude rata, čime se branimo?

Izvor: Raport.ba