“Sječa pešterskih kneževa”: Novinar Albin Gegić o raskolu unutar SDA Tutin

0
354
blank

Albin Gegić, legenda sandžačkog novinarstva, u autorskom tekstu na portalu TTpress objašnjava i analizira aktuelna dešavanja vezana za unutarstranački raskol u ogranku SDA Tutin, koji je kulminirao smjenom dvojice pomoćnika predsjednika opštine i načelnika opštinske uprave.

Podjećamo, predsjednik Opštine Tutin Salih Hot jučer je smijenio dvojicu svojih pomoćnika – Pajaza Jusufovića i Esada Holića, a potom i načelnika opštinske uprave Adnana Šehovića.

Gegić u tekstu navodi da već duži vremenski period članovi i simpatizeri SDA Sandžaka upiru prstom u trojicu smijenjeih funnkcionera iz svojih redova da su remetilački faktor u stranci na čijem je čelu Ugljanin, ali i u lokalnoj samoupravi.

“Pred same lokalne izbore prije dvije godine dvojac sa Donje Pešteri, Jusufović i Šehović, su poput ‘kneževa’ pobunili stanovništvo, odnosno članove SDA na Donjoj Pešteri, ucjenjujući Ugljanina da neće glasati za SDA ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Ugljanin je to odlučno presjekao, tražeći da niko iz tog kraja ne bude na listi za odbornike”, piše Gegić.

Kada su vidjeli da je Ugljanin ozbiljan, navodi dalje Gegić u tekstu, pritajili su se, a izborom Saliha Hota za predsjednika opštine “digli su ljesu na rogove“ te faktički preuzeli lokalnu samoupravu, što je trajalo do skoro.

“Stanje je bilo neodrživo. Pokušali su politički da se obračunaju i sa Selmom Kučević (ćerkom rahmetli Šemsudina Kučevića), jer su procijenili da im je ona jaka politička konkurencija. Uslijedili su odlasci kod Ugljanina, mučni i teški razgovori. Naš izvor kaže da je Ugljanin doslovno Šehoviću i Jusufoviću stavio do znanja da SDA nije mahalska stranka, te da dok je on vodi nema frakcijašenja, ucjena i da pojedinci neće biti jači od SDA Sandžaka“, navodi Gegić.

On dalje piše da su u Tutinu “dahnuli dušom” kada je munjevito odjeknula vijest o smjeni dvojca iz Delimeđa i Baćice.

“Ugljanin je procijenio da će njihovim odstranjivanjem iz stranke i opštine porasti šanse da povrati biračko tijelo u gradu. Oni slove kao totalno nepopularni likovi u gradu, te svojom osionošću razbijaju redove SDA Sandžaka u samome gradu.

Čaša je prelivena kada su se okrenuli protiv Selme Kučević. Povratka više nema. Ljajićeva SDP im također nije naklonjena. Nihovim odstranjivanjem relaksirali bi koalicione odnose sa SDA na lokalu. I jedna i druga stranka planiraju da poprave rejting na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće”, piše Gegić.

Atmosfera se zagrijava, a politička pozornica je spremna. Aleksandar Vučić iz Beograda ćuti, pažljivo sve promatra. Čekaju se njegovi potezi, ocjenjuje na kraju teksta Gegić.

Izvor: Sandzacke.rs/TTpress.rs