Sjenica dobija grb i zastavu / Fijuljanin: Insistitraću na obilježjima oba naroda

0
1022
blank

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Sjenica Muhedina Fijuljanina formirana je komisija koja će raspisati konkurs za buduće heraldičko rješenje grba Sjenice i izgled zastave.

“Opština Sjenica nema svoj grb, postoji samo amblem koji datira još iz 60-ih godina prošlog vijeka, koji ne zadovoljava heraldička pravila. Neophodno je da se izgled grba uskladi sa Statutom opštine”, kazao je za Glas zapadne Srbije Fijuljanin.

On je istakao da se u komisiji nalaze predstavnici svih odborničkih grupa kojima će se kao konsultanti priključiti predstavnici dva heraldička društva koji će predtsavljati poznavaoce srpske i bošnjačke tradicije i kulture.

Predsjednik skupštine je naglasio da postoji nekoliko utvrđenih elemenata, koji su statutom određeni a to je da se na grbu nađe stara sjenička tvrđava, ispod nje da stoji 1253. godina koja predstavlja prvi pomen Sjenice u pisanim dokumentima i da zastava bude modro plave boje na kojoj će se naći grb.

“U heraldici postoje mali, srednji i veliki grb, postojala je i takva ideja da imamo sva tri grba, ali mislim da opština Sjenica nije toliko veliki grad da bi morao da ima sva tri grba, već je dovoljan samo jedan”, rekao je Fijuljanin.

Prema riječima predsjednika sjeničkog parlamenta bilo je nekoliko prijedloga, za buduće elemente na grbu.

“Područje Sjenice prepoznatljivo je po bjeloglavom supu pa je bilo prijedloga da se na budućem grbu nađe ova ptica a da sa druge strane bude vuk. Jagnje na primjer ne može da bude na grbu jer u heraldičkom smislu nema dobro značenje”, kaže on.

Fijuljanin je dodao da je osnovno heraldičko pravilo da grb bude jednostavan i da odražava specifičnost jedne zajednice.

Odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) su bili protiv prijedloga da se ove dvije životinje nađu na grbu jer se kako su rekli u islamu ne prikazuju likovi životinja i ljudi.

“Kao predsjednik skupštine insistirću da se ispoštuju heraldička pravila i obilježja oba naroda koji žive na teritoriji opštine i da se odluka donese jednoglasno”, kazao je za Glas zapadne Srbije Fijuljanin i dodao da je želja većine da novi grb bude usvojen do Dana opštine 14. avgusta a da se na taj dan na svečanoj sjednici promoviše.