Sjenica ustanovila nove nazive ulica

0
1347
blank

Opština Sjenica objavila je spisak naziva ulica u tom gradu po Odluci o nazivima ulica, trgova i drugih dijelova naseljenih mjesta na teritoriji opšine Sjenica od 4. novembra 2019. godine.

Ova odluka objavljena u Službenom glasniku Opštine Sjenica, broj 29/19, a u prilogu je objavljena mapa s grafičkim prikazom, piše SNews.

Sjenica je zvanično dobila nazive za 204 ulice na gradskom području.

Kako prenosi SNews, u novim nazivima ulica nalaze značjana imena vladara, književnika, umjetnika, historijskih ličnosti kao i ustaljenih toponima i lokalnih termina. Nova imena izražavaju specifičnost i identitet bošnjačkog i srpskog naroda Sjenice.

Neka od novih naziva ulica su: Kralja Tvrtka prvog, Pazarski drum, Muftije Šemsikadića, Kulina bana, Kralja Uroša, Džemala Bijedića, Avda Međedovića, Jovana Cvijića, Nikole Tesle, Svetoga Save, Mustafe Bašeskije, Mehmeda Fatiha, Milutina Milankovića, Milenka Vesnića…

Sjenica će po prvi put imati imena ulica svoji značajnih i poznatih ličnosti poput Rasima Muminovića, Jezdimira Lovića, Emine Bučan, Todora Kaličanina…

Prva ulica s imenom Alije Izetbegovića

Sjenica je prva opština u Srbiji i Sandžaku koja je zvanično dibila ulicu koja nosi naziv prvog pedsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Kako je navedeno u spisku, ta ulica je prikazana pod brojem 166, dosadašnja ulica 12. decembar koja počinje od centra grada i proteže se do rijeke Grabovica.

Sjenica je do skoro, na osnovu odluke iz 1959. godine, imala imenovanih samo 38 ulica, a prema novoj odluci naziva ulica, trgova i zaseoka, na gradskom i seoskom području imaće imane 774 ulice u svim naseljenim mjestima.

Skupština Opštine Sjenica je početkom novembra 2019. godine donijela odluku o novima nazivima ulica.

Davanje naziva svim ulicama, trgovima i mjestima je dio projekta ažuriranje Adresnog registra koji u Srbiji finansira Svjetska banka (WB), a građani sa biomterijskim ličnim dokumntima neće imati dodatnih troškova priliko promjene adrese prebivališta.

Izvor: SNews.rs