SKANDALONO: Za popa Gojka Perovića Draža i četnici su antifašistički borci za slobodu

0
363
blank
Foto: RTCG

Iako se radi osuđenom ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću sveštenik SPC Gojko Perović četničkog vođu i njegove sljedbenike vidi kao antifašističke borce za slobodu.

“U pogledu na istoriju Drugog svjetskog rata koji su imali i do danas imaju vodeći političari i istoričari Zapada, Mihailovićevi četnici su, u najvećoj mjeri – antifašistički borci za slobodu”, naveo je Perović u autorskom tekstu govoreći o osuđenom ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Podsjetimo, tom četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata u pojedinim crnogorskim gradovima prekjuče je održan parastos. Međutim, Perović ocjenjuje da nema razloga da se “ljutimo na Crkvu koja drži pomen generalu Dragoljubu Mihajloviću i drugim pripadnicima ravnogorskog pokreta”.

“U civilizovanim i demokratskim zemljama, osim domaćih zakona i uredbi, relevantne norme su standardi međunarodnih zajednica i organizacija kojima ta zemlja teži. Kada je u pitanju naša država Crna Gora, ona se, bar u posljednjih par decenija, profiliše kao kandidat za članstvo u sjeverno-atlanskim integracijama. A to konkretno znači da usvajamo modele ponašanja (otvaramo poglavlja, usklađujemo propise) koji važe u zemljama tzv. zapadnih demokratija. Gledajući iz te perspektive imamo još manje razloga da se ljutimo na Crkvu koja drži pomen generalu Dragoljubu Mihajloviću i drugim pripadnicima ravnogorskog pokreta”, naveo je Perović u autorskom tekstu, koji prenosi Mitropolija.

Prema riječima Perovića, Mihailovićevi četnici su “antifašistički borci za slobodu”.

“U pogledu na istoriju Drugog svjetskog rata koji su imali i do danas imaju vodeći političari i istoričari Zapada, Mihajlovićevi četnici su, u najvećoj mjeri – antifašistički borci za slobodu. Nikom ozbiljnom u SAD, V. Britaniji ili Francuskoj nije palo na pamet da izjednači četnički pokret sa kvinsliškim i nacističkim fenomenima kakva je, recimo, bila ustaška vlast u NDH. U zemljama NATO svijeta čiji je Crna Gora zvaničan član, Draža Mihajlović ima spomenike, ordenja, pa i zvanične izjave političara (kakav je recimo američki predsjednik Ronald Regan čiji sam ukaz gledao svojim očima) koji njihovu istorijsku ulogu vide isključivo kao antifašističku borbu. Razlozi za to su činjenice da Mihajlovićev vojni pokret nikada nije bio na vlasti u nekom okupiranom području, već je bio u šumi; kao i to da Mihajlovićeva vrhovna komanda nije bila ni u Berlinu, ni u Rimu, nego u Londonu. A na čijoj je strani bio London tokom Drugog svjetskog rata, uči se i ovdje u osnovnim školama”, rekao je, između ostalog, Perović.

Jugoslovenske valsti uhapsile su Dražu Mihailovića 1946. godine i osuđen je na smrtnu kaznu zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata. Strijeljan je 17. jula 1946. godine.

Izvor: CdM