Skandalozna šutnja Ugljanina i BNV na velikoalbanske pretenzije prema Sandžaku

0
1087
blank
Foto: AP/SDA

Autor: Redakcija Sandžačkih novina

Već duže vremena prisutne su otvorene velikoalbanske pretenzije prema Sandžaku, koje se ni po čemu ne razlikuju od velikosrpskih i zasnivaju se na negiranju Bošnjaka kao naroda.

Tako su se prije nekoliko dana, uoči nastavka pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, pojavile izjave o podjeli Kosova koje su izazvale su veliku buru u javnosti.

Zamjenik predsjednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Rexhep Hoti, izjavio da bi “podjela Kosova podrazumijevala uzimanje Sandžaka i dio juga Srbije”.

“Odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dijela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dijela Sandžaka u Crnoj Gori i bez uzimanja doline Preševa”, rekao je Hoti.

Sve vrijeme Bošnjačko nacionalno vijeće i Sulejman Ugljanin šute na ove stvari čak i ugošćavaju određene osobe sa Kosova koje otvoreno vode propagandu da u Sandžaku ne žive Bošnjaci već Albanci, kao u Preševskoj dolini. Sandžačke novine imaju dokaze za to i prezentovaće ih javnosti ukoliko to bude neophodno.

Uostalom, nije tajna da unutar SDA Sandžaka već odavno postoji podjela na dva krila – probošnjačko i proalbansko i da jedan dio funkcionera SDA i BNV vrlo često odlazi na Kosovo, čak češće nego u Sarajevo.

Prema saznanjima Sandžačkih novina, u posljednje vrijeme u Sandžaku i bošnjačkim institucijama prisutni su albanski agenti koji vrbuju Bošnjake za saradnju zarad ostvarenja albanskih interesa.

Sandžački Bošnjaci su autohton evropski narod i dio su bošnjačkog nacionalnog korpusa na prostoru bivše Jugoslavije. Svi pokušaji negiranja bošnjačkog nacionalnog identiteta i pokušaji iscrtavanja novih granica na štetu bošnjačkog naroda, su direktan neprijateljski akt prema ovom narodu koji je stoljećima autohton na području Sandžaka.

Sandžački Bošnjaci nikada neće zaboraviti herojsku borbu i pomoć bratskog albanskog naroda u odbrani Novog Pazara od četnika, što ne daje pravo velikoalbanskim ideolozima na zloupotrebu pitanja Sandžaka u namirivanju svojih interesa i otvorene pretenzije na dijelove ove regije.