SLUČAJ DOLIĆI: Policija završila istragu, na potezu Tužilaštvo

0
1539
blank
Foto: Facebook

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i poslanik Muamer Zukorlić zatražio je hitnu istragu o (ne)izgradnji puteva na Pešteri i prikupljanju velikih suma novca od siromašnog naroda. Zahtijevajući odlučan obračun sa, kako je istakao, organizovanim kriminalom u Sandžaku, Zukorlić je tvrdi da je u 37 sela za izgradnju lokalnih puteva prikupljeno 1,57 miliona eura, i to bez priznanica, a da u opštinama Sjenica i Tutin ne znaju gdje su pare završile, pišu “Novosti”.

Ovo pitanje Zukorlić je pokrenuo sa govornice Skupštine Srbije, na šta mi je premijerka Ana Brnabić odgovorila da će “ta neverovatna stvar” najhitnije biti provjerena.

Povod za Zukorlićevo pitanje i optužbe na račun opštinskih vlasti u Sjenici i Tutinu (oba predsjednika opštine su iz SDA) jeste izgradnja puta Karajukića Bunari – Dolići na Pešteri.

blank
Muamer Zukorlić zatražio hitnu istragu o (ne)izgradnji puteva na Pešteri i prikupljanju velikih suma novca

Mediji u Sandžaku već duže vremena tvrde da je za izgradnju puta od građana prikupljeno 130.000 eura. Da sve bude gore, put dužine 6,5 kilometara je preuzak i već je, tvrde mještani, počeo da “popušta”. Gradila ga je, po “novim metodama” i prvi put sa betonskom podlogom, jedna firma iz Beograda.

“I ja sam čuo da su pare prikupljane. Odgovorno tvrdim da niko na inicijativu Opštine, niti u organizaciji Opštine, nije prikupljao novac, niti je iz Dolića u opštinsku kasu ušao jedan jedini dinar.

Opština je iz svojih sredstava finansirala izgradnju puta Karajukića Bunari – Dolići, i za to je potrošeno 40 miliona dinara. Put je nešto uži, jer su Dolići malo selo, a saobraćaj na ovoj dionici je slabijeg intenziteta”, ističe za “Novosti” predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

blank
Hazbo Mujović: Niko na inicijativu Opštine, niti u organizaciji Opštine, nije prikupljao novac

On naglašava da bi nadležni morali da utvrde ko je i po čijem nalogu prikupljao novac i gdje su pare završile.

“Dvije krave sam prodao i novac dao jednom čoveku za izgradnju puta, sada neću po imenu da govorim, policiji sam spreman da predočim dokaze. Koliko znam dio novca prikupljan je i u pešterskoj dijaspori. Kada je konačno put asfaltiran, mislio sam da su u asfalt “ugrađene” i naše pare, a ispostavilo se da naših para nigdje nema”, priča jedan od meštana Dolića. Zanimljivo je da u ovom selu svi “ćute kao zaliveni” i boje se da bilo šta po imenu i prezimenu kažu.

“Još prije tri mjeseca okončali smo istragu i sve proslijedili tužilaštvu u Sjenici. Prije nekoliko dana tužilaštvo je tražilo dopunu. Istraga je još u toku. Prikupljanja novca je bilo, ko je to i po čijem nalogu radio, još ne mogu da kažem. Izjavu smo uzeli i od predsjednika opštine Sjenica Mujovića”, kaže Bojan Trmčić, načelnik policije u Sjenici.

blank
Sanel Turković, policajac iz Frankfurta i veliki dobrotvor (Foto: Facebook)

Izgradnja puteva na Pešteri obilato se koristi i u brutalnom međustranačkom ratu u Sandžaku, u kome se ne biraju sredstva da bi se što više ocrnio politički protivnik. Postoje i indicije da je “slučaj Dolići” izazvao ozbiljne potrese i u SDA koja je posljednjih godina suvereno vladala na Pešteri. Odlukom rukovodstva ove stranke nedavno su raspušteni ogranci u Sjenici i Tutinu i izabrani povjerenici.

Na društvenim mrežama aktuelna je oštra polemika između Mujovića i Sanela Turkovića, policajca iz Frankfurta, porijeklom sa Pešteri, za koga Mujović tvrdi da je prikupljao sredstva za izgradnju puta Karajukića Bunari – Dolići. Ovaj policajac poznat je kao veliki dobrotvor (kupio bager Peštercima da zimi čiste snijeg) koji pomaže rodnom kraju. Mujoviću je zaprijetio tužbom.

“Spavaš li mirno, Hazbo Mujoviću? Ti si predsjednik opštine i moraćeš da odgovoriš gdje su pare”, ističe se, pored ostalog, u Turkovićevom odgovoru Mujoviću.